ENGELSE KAASKOPPEN

Engelse kazen kom je in ons land niet veel tegen. Cheddar en Stilton zijn bekend, maar verder blijft Groot-Brittannië een onbekend kaasgebied.

Voor kaasliefhebbers zijn er in Londen twee fantastische kaaswinkels. Paxton & Whitfield, 93 Jermyn Street, is de oudste kaaswinkel van het land. De firma bestaat al sinds 1797 en doet heel modern aan mail orders. Paxton & Whitfield heeft ook winkels in Bath en Stratford upon Avon. Ze verkopen niet alleen Engelse kazen als Ticklemore en Bath Soft Cheese, maar ook Franse kazen, ham, zalm, wijn, enzovoort. De wonderlijkste kaas die ik zag liggen was de Explorateur, die voor het eerst werd gemaakt toen er bemande ruimtevluchten plaats vonden. De tweede interessante kaaswinkel 'Neal's Yard Dairy' ligt vlak bij Covent Garden, 17 Short's Gardens. Daar worden louter vaderlandse kazen verkocht. In de folder van deze winkel staat veel informatie: de namen van de kazen, hoe oud de kaas is en of de kaas van koeien-, schapen-, of geitenmelk is gemaakt. Het aardige van Neal's Yard Dairy is dat ze je van alles laten proeven. Vandaag een oud Engels recept met kaas.

Kaassandwich:

100 gram belegen kaas

100 gram gekookte ossentong of ham

30 gram boter

2 theelepels fijne mosterd

2 ansjovis (uit blik)

bruin brood

Doe kaas, boter, pittige mosterd en ansjovis in een keukenmachine en maal alles in korte tijd fijn. Snijd de korsten van de boterhammen. Besmeer enkele bruine boterhammen dik of dun met dit kaasmengsel. Leg hier plakken gekookte ossentong of ham op en dek deze laag toe met een met boter besmeerde boterham. Snijd de sandwich tweemaal diagonaal door. Versier de driehoekjes eventueel met peterselie of een blaadje waterkers.

    • Anne Scheepmaker