Engeland woedend op UEFA over WK 2006

ROTTERDAM, 3 FEBR. Een openlijke steunbetuiging van de Europese voetbalunie UEFA aan Duitsland voor de kandidatuur van de WK voetbal 2006 heeft Engeland in woede doen uitbarsten. De Football Association vindt het “absoluut onacceptabel”.

Naast Duitsland heeft Engeland zich kandidaat gesteld. De Engelsen menen een uitstekende kans te maken omdat vorig jaar het EK succesvol was en zonder noemenswaardige incidenten verliep. “De UEFA moet zich nergens mee bemoeien”, aldus David Davies van de FA.

“Duitsland mag zich kandidaat stellen. Natuurlijk, daar kunnen we geen bezwaar tegen hebben. Wel tegen de uitgesproken voorkeur van de UEFA. Zij mag ook niet vinden dat er in Europa maar één kandidaat mag zijn en dan Duitsland steunen. Het WK is een zaak van de wereldvoetbalbond FIFA. Die beslist tenslotte en niet eerder dan in het jaar 2000.” De FA kreeg steun uit politieke hoek, onder meer van premier John Major.

Lennart Johansson, voorzitter van de UEFA, begrijpt de woede van de Engelsen niet. “Op het moment dat Duitsland zich kandidaat stelde hebben wij onmiddellijk gezegd daar volledig achter te staan. Dat is al in 1995 gebeurd. De officials uit Engeland zouden dat moeten weten.”

De kandidatuur van Franz Beckenbauer als voorzitter van de FIFA heeft steun gekregen van Pelé. De Duitser zou de Braziliaan Joao Havelange moeten opvolgen. Pelé, tegenwoordig minister van sport in zijn land, looft de Duitse ex-international en -bondscoach. “Franz moet het doen”, aldus Pelé in een interview in het tijdschrift Focus. “Beckenbauer heeft de kwaliteiten en de persoonlijkheid voor de functie.”