El Guerrouj veel sneller dan oude record op 1500 meter

ROTTERDAM, 3 FEBR. Hicham El Guerrouj heeft tijdens een indoorwedstrijd in Stuttgart het wereldrecord op de 1500 meter verbeterd. De Marokkaan kwam in de Hans Martin Schleyer-hal tot een tijd van 3.31,18 en was daarmee bijna drie seconden sneller dan de Algerijn Noureddine Morceli in 1991 in Sevilla (3.34,16). Polstokhoogspringer Laurens Looije verbeterde in Den Haag het Nederlandse indoorrecord door over 5,55 te wippen.

El Guerrouj had zich wekenlang op grote hoogte voorbereid op de aanval op het wereldrecord. Hij verbleef in het trainingscentrum van de Marokkaanse selectie in Ifraan en kwam pas een dag voor de wedstrijd, zaterdag, in Stuttgart aan. “Ik was er zeker van dat ik hier het record zou lopen, alleen ging het harder dan ik had verwacht.”

De tweede plaats op de 1500 meter was voor de Ethiopiër Haile Gebreselassie die in 3.32,39 een persoonlijk record liep. Ook hij bleef dus ruimschoots onder het oude wereldrecord. Sharon Jaklofsky, de Australische in Nederlandse dienst, voldeed in Stuttgart aan de richtprestatie voor de wereldkampioenschappen indoor begin maart in Parijs.

Zij sprong zeer regelmatig met vijf sprongen rond de 6,50 meter en een uitschieter op 6,61, slechts twee centimeter onder het Nederlands record van Edine van Heezik. De eis voor de WK was 6,50 meter. Ze werd met haar 6,61 tweede achter winnares Heike Drechsler (6,95), maar voor olympisch kampioene Chioma Ajunwa. Jaklofsky kwam vorige week terug in Nederland nadat zes weken in Los Angeles had getraind. Zij is na sprinter Patrick van Balkom en 800-meterloopster Stella Jongmans als derde Nederlander verzekerd van deelname aan de WK.

Laetitia Vriesde finishte op de 800 meter als derde met een tijd van 2.03,33. De Duitse Heike Meissner won in 2.02,49. “Ik had veel moeite met mijn eerste wedstrijd”, aldus Vriesde. Ook Stella Jongmans ging van start op de 800 meter maar ze raakte na 500 meter buiten de baan. “Ik werd drie keer van achteren geschopt. Bewijzen kan ik het niet maar ik weet zeker dat het opzet was”, aldus een boze Jongmans.

Laurens Looije, die sinds kort geen paardenstaart meer heeft, schroefde in Den Haag zijn nationale polsstokrecord met vier centimeter op naar 5,55 meter. In Gent had hij op 19 januari 5,51 gesprongen. Dat betekende zijn eerste verbetering van een indoorrecord sinds begin 1993. “Daarna was het een paar jaar sukkelen”, zei Jaap van der Plaat, de coach van Looije. “Hij kampte met mentale problemen en had moeite met de concentratie. Vorig jaar ging het een stuk beter.” Looije bracht toen tijdens de NK in Den Haag het Nederlandse buitenrecord op 5,60 meter en mocht naar de Olympische Spelen in Atlanta.

Looije is nog vijf centimeter verwijderd van de richthoogte voor de WK indoor. “Die komen er wel. Het is nog vroeg”, sprak heao-student Looije optimistisch. Zijn drie pogingen op 5,60 mislukten gisteren nog.