Egypte open voor Israelische investering

TEL-AVIV, 3 FEBR. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft zich het afgelopen weekeinde voor de eerste maal uitgesproken voor het aanhalen van de economische betrekkingen met Israel.

Tijdens een gesprek met een Israelische industrieel Dov Lautman in Davos, waar een groot aantal topondernemers en politici elkaar dezer dagen treft, zei de Egyptische president dat zijn land open staat voor Israelische ondernemers en investeerders.

Israels premier Benjamin Netanyahu zal op uitnodiging van president Mubarak in maart aan het hoofd van een grote delegatie van Israelische ondernemers en bankiers een bezoek aan Egypte brengen.

Mubarak en Netanyahu spraken in Davos uitvoerig met elkaar over het aanhalen van de economische betrekkingen tussen Israel en Egypte. Het opwarmen van de betrekkingen tussen Israel en Egypte is het rechtstreekse gevolg van het Israelisch-Palestijnse akkoord over Hebron. Dat biedt uitzicht op verdere vooruitgang in het Israelisch-Palestijns vredesproces en wellicht op een spoedige hervatting van de Israelisch-Syrische vredesbesprekingen.

De economische 'onderbouwing van de vrede' is volgens oud-premier Shimon Peres één van de belangrijkste peilers voor stabiliteit in het Midden-Oosten. Premier Netanyahu heeft in Davos deze conceptie van een “nieuw Midden-Oosten”, die zo kenmerkend was voor het handelen van Peres, overgenomen. Ook Netanyahu is gebleken dat investeringen in Israel in grote mate afhankelijk zijn van het politieke klimaat in het Midden-Oosten.

Het Franse concern voor zuivelprodukten Danone heeft gisteren een belang van 20 procent genomen in de Israelische zuivelindustrie Strauss. Een zegsman van Danone zei dat het Hebron-akkoord een “sfeer van vertrouwen” had geschapen, die het aangaan van het akkoord met de Israelische onderneming mogelijk had gemaakt. De woordvoerder noemde Israel een springplank voor Danone naar andere markten in het Midden-Oosten.

    • Salomon Bouman