Druk WK te groot voor Japanners

HAMAR, 3 FEBR. De Nederlandse sprinters Gerard van Velde en Jan Bos waren afgelopen weekeinde bij de WK sprint in Hamar nog een maatje te klein. Een verrassing was dat niet. Beiden zorgden voor één lichtpunt. Doordat ze respectievelijk elfde en dertiende werden, mag Nederland volgend jaar bij het WK sprint in Berlijn met drie mannelijke sprinters aan de start verschijnen.

Van Velde deed datgene waar hij vorige maand bij het Nederlands kampioenschap sprint in Groningen niet in slaagde. Hij hield in Hamar zaterdag en zondag Bos achter zich, zowel op de 500 als de 1.000 meter. Maar dat was dan ook het enige waarover Peter Muellers topsprinter zich kon verheugen.

Opvallend was het dat de Japanners zich niet bij de eerste drie reden. De Rus Sergei Klevtsjenja prolongeerde zijn wereldtitel, de Noor Roger Ström won verrassend zilver en de Amerikaan Casey Fitzrandolph werd derde. De Japanner Manabu Horii, vooraf een van de favorieten, ging in de laatste bocht op de eerste vijfhonderd meter onderuit. Met nog ruim honderd meter te gaan verloor hij zijn evenwicht. In de drie overige races bleef hij op de been en won hij op indrukwekkende wijze.

Wereldkampioen Klevtsjenja kon een glimlach niet onderdrukken toen hem werd gevraagd of hij sterk genoeg was geweest om Horii te verslaan als die zaterdag overeind zou zijn gebleven. “Wie zegt dat hij de overige drie races zo snel zou hebben gereden als hij eerst niet was gevallen.” Horii's jacht op goud in het Vikingschip had nog geen halve minuut geduurd.

Het sprinten is internationaal gezien aanzienlijk spannender dan het allroundschaatsen, onderstreepte de Noorse sprinter Adne Söndral, die zaterdag zilver en gisteren brons won op de 1.000 meter. “Hier zijn er bij de mannen zes of zeven kanshebbers, bij de allrounders weet je van tevoren dat de Nederlanders de dienst uitmaken.” De Japanners vielen hem tegen. “Ze beginnen vaak als favorieten, maar meestal falen ze op belangrijke toernooien”, aldus Söndral.

Ongeveer dertig Japanse journalisten volgden in Hamar de verrichtingen van hun landgenoten. Met de Olympische Spelen in Nagano voor de deur konden ze weinig positiefs over de Japanse sprinters berichten.