DIE ZEIT

Verloopt alles volgens plan, dan wordt 1997 het jaar van Europa, schrijft Christoph Bertram in Die Zeit, dat in vier artikelen aandacht schenkt aan de Europese kwestie.

Wanneer het dit jaar lukt zowel de monetaire unie, als de uitbreiding van de Europese Unie, als de uitbreiding van de NAVO, als de vernieuwing van de relatie met Rusland te realiseren, dan ziet het er voor de toekomst van Europa goed uit, aldus Bertram. Zoniet, dan kon in 1997 wel eens de doodsteek voor de Europese integratie worden uitgedeeld. De Britse ondernemer David Marsch en Franse hoofdredacteur (Libération) Laurent Joffrin zijn sceptisch, maar de Spaanse premier José María Aznar heeft “niet de geringste twijfel” dat Spanje zich dit jaar voor de EMU zal kwalificeren, ook al vindt de Nederlandse minister Zalm (Financiën) dat het land beter wat later kan toetreden. “Dat laat ons koud.”