David Bowie

David Bowie. Earthling (BMG 7432143077)

Bij beluistering van de nieuwe single van David Bowie, Little Wonder, duurt het even voordat je gelooft dat deze muziek werkelijk van Bowie is. Want het nummer wordt beheerst door de minimalistisch ratelende ritmes van de moderne Engelse dansmuziek drum 'n bass (de nieuwe naam voor 'jungle'). Heeft de vijftig-jarige Bowie nu eens een trend willen volgen, in plaats van er een te beginnen? En is dat opportunistisch?

In dit geval niet, want Bowie weet raad met deze ritmes - ze slaan ergens op. Op zijn nieuwe cd Earthling staan nog een paar nummers met drum 'n' bass-ritmiek en de kale roffels blijken tot enerverende accenten binnen Bowie's zware composities te worden.

Op Earthling heeft Bowie dezelfde stijl aangehouden als op Outside (1994). Ook hier zijn de songstructuren bedolven onder knarsende instrumentaties; de luisteraar moet eerst door een berg van bijna haaks op elkaar staande saxofoons, gitaren en orgels om bij Het Liedje te komen. In de meeste gevallen is deze zoektocht de moeite waard. Bowie's stem stijgt dan plotseling majestueus boven de op elkaar gestapelde geluiden uit, zoals in Dead Man Walking, of zijn stem blijft op de achtergrond terwijl de ondoordringbaarheid van de muziek zelf juist een mooi verontrustend effect geeft. Slechts bij een paar nummers blijft de bedoeling onduidelijk, maar dat is vergeven bij zo'n ambitieuze plaat als Earthling is geworden. Deze vijftig-jarige moet nog maar lang blijven dansen.

    • Hester Carvalho