Coalitie-aanbod Bulgarije

SOFIA, 3 FEBR. De regerende Socialistische Partij in Bulgarije, de vroegere communisten, heeft gisteren aangeboden een coalitie te vormen met de oppositie. Maar zij verwierp de eis van de oppositie dat zij met onmiddellijke nieuwe verkiezingen akkoord gaat. Het ziet er nu naar uit dat zij een geheel socialistisch kabinet gaat vormen, ondanks het wijd-verspreide verzet tegen haar bewind.

De oppositie, die zich gesteund voelt door de 27 dagen van straatprotesten, heeft alle socialistische aanbiedingen verworpen voor een coalitie die de levensduur van het door socialisten beheerste parlement zou verlengen. De socialisten willen het parlement zo lang mogelijk beheersen, en verzetten zich tegen de eis van de oppositie inzake onmiddellijke verkiezingen.

De socialistische partijleider Georgi Parvanov zei gisteren na een langdurige ontmoeting met de partij-elite dat de socialisten vandaag met alle in het parlement vertegenwoordigde partijen en de president wilde praten over de vorming van een coalitie. Als de oppositie zou weigeren, zou de socialisten toestaan dat een andere partij een regering vormt, op voorwaarde dat alle partijen een akkoord tekenen dat de nieuwe regering tot april aan de macht blijft. Daarna zou het parlement zich kunnen ontbinden; in juni zouden verkiezingen kunnen volgen. (AP)