Chirac acht akkoord NAVO en Rusland voor zomer mogelijk

MOSKOU, 3 FEBR. De Franse president Chirac gelooft dat er met Rusland een akkoord kan wordt bereikt over een speciale relatie met de NAVO vóór de top op 8 en 9 juli waarop de NAVO de nieuwe leden uit het vroegere Oostblok voor toetredingsonderhandelingen wil uitnodigen. Chirac zei dit gisteren na een ruim drie uur bespreking met de Russische president Jeltsin in diens buitenverblijf.

Het was de eerste ontmoeting van Jeltsin met een buitenlandse leider na zijn behandeling voor longontsteking en zijn ontslag uit het ziekenhuis op 20 januari. “Ik was onder de indruk van de snelheid van zijn herstel”, zei Chirac. “Ik trof hem zoals altijd uitzonderlijk goed geïnformeerd aan over alle problemen in de wereld die we bediscussieerden en zeer vasthoudend in de verdediging van Ruslands belangen, hetgeen zeer terecht is.” Jeltsin maakte een krachtiger indruk dan in televisiebeelden eerder deze week.

Volgens de woordvoerder van Jeltsin, die zaterdag 66 werd, was de Russische president “zeer tevreden” over het gesprek met Chirac. Jeltsin had gezegd dat “over veel onderwerpen, vooral Europese onderwerpen, de posities van Frankrijk en Rusland overeenstemmen”, aldus de woordvoerder.

Chirac zei dat de NAVO en Rusland respect voor elkaar moeten tonen in de aanloop naar de speciale NAVO-top in juli, in Madrid, en zich flexibel moeten opstellen bij de onderhandelingen over hun relatie. “Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan denk ik, en dat is mijn persoonlijke indruk, kan er een overeenkomst worden bereikt vóór de Madrid-top”, aldus Chirac. Hij zei dat Frankrijk geen vastomlijnde gedachten heeft over de vraag of zo'n overeenkomst een wettelijk bindend handvest zou moeten worden of een informele verklaring. De VS en veel NAVO-landen zijn tegen een bindend document, omdat hiervoor parlementaire goedkeuring nodig is.

Sinds de NAVO duidelijk heeft gemaakt dat de Russische bezwaren de uitbreiding van de NAVO niet kunnen tegenhouden, is Moskou wel bereid tot onderhandelingen over een akkoord dat de militaire structuur van de NAVO zo ver mogelijk weg houdt van de Russische grenzen. Moskou wil een bindende overeenkomst. (Reuter, AP)