Belagers van AIR stoten belang weer af

ROTTERDAM, 3 FEBR. De twee investeerders die vorig jaar een meerderheid van de aandelen van het beursfonds AIR Holdings (autodealer, vastgoed) hadden gekocht en met hun plannen voor het bedrijf op tegenstand van de directie stuitten, hebben bakzeil gehaald. Zij hebben hun effecten (150.000 gewone aandelen en 115.670 converteerbare cumulatief preferente aandelen) verkocht.

De Amsterdamse zakenbank Kempen & Co heeft bij de herplaatsing bemiddeld. De twee investeerders, M. Cook en H. van den Hombergh, zetten tevens alle juridische procedures tegen AIR stop. AIR wil zijn beleid van uitbreiding in de handel in “motorbrandstoffen en shopartikelen” plus de activiteiten in vastgoed en autoverhuur verder voortzetten.

Directeur B. Wilton van AIR zei vanochtend nog niet te weten wie de nieuwe grote beleggers zijn. Doorgaans duurt het twee tot drie dagen voordat houders van belangen van 5 procent of meer van de aandelen zich, conform de wet, melden.

De directie van AIR bleek vorig jaar niet gecharmeerd van de plannen van Cook en Van den Hombergh en beschermde het bedrijf door nieuwe preferente aandelen uit te geven aan een stichting. Zo veranderde het aandelenbelang van Cook en Hombergh van een meerderheid in een minderheid.

De twee investeerders stapten naar de rechtbank om deze belissing terug te laten draaien, maar verloren. Zij wilden de gang van zaken bij AIR, jarenlang een 'slapend' beursfonds dat gecontroleerd werd door de familie van directeur Wilton, een impuls geven, onder meer door eigen investeringen aan AIR te verkopen. Na de nederlaag van de investeerders bij de rechtbank is de zakenbank Kempen & Co met een bemiddelingspoging begonnen, resulterend in de herplaatsing van de aandelen tegen de beurskoers (46,10 gulden). AIR zal zijn bescherming weer ontmantelen en de preferente aandelen intrekken.