Arafat wil met steun EU snel aan haven beginnen

DEN HAAG, 3 FEBR. De Palestijnse leider Yasser Arafat hoopt dat de aanleg van een haven en de wederopbouw in de autonome Gazastrook nu snel met steun van de Europese Unie kunnen beginnen. Hij verwacht van de EU ook dat zij haar invloed zal aanwenden om Israel te bewegen zo snel mogelijk alsnog te voldoen aan “34 niet-geïmplementeerde punten” uit het akkoord over de Israelische ontruiming van Hebron. Vooral de vrijlating van Palestijnse gevangenen weegt daarbij zwaar.

Dit heeft Arafat gisteravond gezegd op het marinevliegveld Valkenburg bij Leiden, waar hij uit Davos aankwam voor gesprekken, vandaag, met premier Kok en minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) in hun hoedanigheid als EU-voorzitter. Vanmorgen sprak hij in de Tweede Kamer eerst een uur met voorzitter P. Bukman en de vaste commissie van buitenlandse zaken. Daarna vertrok hij naar het Catshuis, waar hij twee uur overleg voerde met Kok en Van Mierlo.

Arafat herhaalde gisteravond dat hij voor de Unie, die de grootste financiële hulpverlener is voor de opbouw van de autonome Palestijnse gebieden, zowel een economische als een politieke rol ziet voor de voortgang van het vredesproces in het Midden-Oosten. Die twee rollen vormden vandaag ook het zwaartepunt van de gesprekken met het Nederlandse EU-voorzitterschap. Arafat bevestigde dat - naast de betrokkenheid van de VS - de geheime “brief met garanties” namens de EU van Van Mierlo en de aanwezigheid van de speciale Spaanse EU-vertegenwoordiger Moratinos voor hem vorige maand medebeslissend waren geweest voor het tekenen van het Hebron-akkoord.

Op het jaarlijkse wereldforum in Davos had Arafat zaterdag met de Israelische premier, Netanyahu, een “constructief” gesprek gehad. Donderdag zetten zij volgens plan in Erez, op de grens van de Gazastrook en Israel, hun overleg over verdere uitwerking van het Hebron-akkoord voort. Zaterdag is bekendgemaakt dat Netanyahu 12 februari in Den Haag bij het Nederlandse EU-voorzitterschap op bezoek komt.