AC Milan volgens voorzitter rijp voor gang naar Lourdes

ROME, 3 FEBR. “Nu rest ons niets anders meer dan naar Lourdes te gaan”, zei Silvio Berlusconi verbitterd, nadat zijn AC Milan gisteren de zoveelste thuisnederlaag van dit seizoen leed. Hoewel Milan een uur lang tegen tien man van Sampdoria speelde, zakte de ploeg met een 3-2 nederlaag nog verder het diepe dal in.

Berlusconi hoopt op een wonder om de miljoenenploeg weer tot leven te brengen. Trainer Arrigo Sacchi blijkt geen wonderen te kunnen verrichten. Hij werd in december aangetrokken om de rampzalige resultaten onder Oscar Tabarez te doen vergeten, maar het vergaat Sacchi nog slechter. Tussentijdse versterking (aanvaller Blomqvist van IFK Göteborg) heeft ook niets opgelost. Berlusconi hoopt nu op Lourdes. En ook een beetje op zichzelf.

“Ik zal proberen wat tijd te vinden tussen mijn vele politieke beslommeringen om wat dichter bij Milan te zijn”, zei Berlusconi, leider van de rechtse oppositie. In de tien jaar dat hij voorzitter is, is het nog nooit zo slecht gegaan. Milan staat nu op een uiterst bescheiden twaalfde plaats, twaalf punten achter koploper Juventus.

Berlusconi weet de nederlaag aan pech, maar vond ook dat zijn spelers het geluk van de tegenstanders wel een handje hebben geholpen. Sampdoria kwam al binnen een minuut op voorsprong doordat doelman Pagotto van Milan zich de bal liet afpakken. Sterspeler George Weah, terug na een lange blessure, zette met twee schitterende doelpunten de thuisploeg op voorsprong, maar raakte opnieuw geblesseerd en toen was Milan zijn angel kwijt. De Joegoslavische middenvelder Michailovitsj lepelde in de 71ste minuut met een knappe vrije trap de bal over Pagotto heen, en zes minuten later profiteerde Sampdoria van een blunder in de verdediging.

Berlusconi zei dat Milan goed had gespeeld, veel kansen had gehad en duidelijk Weah miste na diens wissel, maar ook hij zette openlijk vraagtekens bij de tactiek van Sacchi. Was het niet beter geweest Weah te vervangen door een andere spits in plaats van door de oud-Ajacied Reiziger, die bij zijn nieuwe ploeg nog weinig indruk heeft gemaakt? Was de vaste keus doelman Rossi niet beter in vorm dan de onzekere Pagotto? Waarom wordt er zoveel gewisseld in de vroeger vrijwel niet te passeren verdediging? Waarom is er zoveel verwarring op het middenveld, waar Davids wel hard werkt maar weinig tot stand brengt? En waarom is de veelbelovende rechterverdediger Panucci, een steunpunt in de verdediging, eigenlijk tussentijds verkocht?

Fabio Capello, die als trainer met AC Milan vrijwel alles won wat er te winnen valt, moest vorig seizoen weg omdat zijn speelwijze niet zo spectaculair was. Na Tabarez en Sacchi hebben veel supporters heimwee naar Capello. Berlusconi misschien ook. Hij zei na de wedstrijd dat hij de kleedkamers zou ingaan om zijn spelers een hart onder de riem te steken. Dat blijkt een donderspeech te zijn geworden, met als belangrijkste verwijt dat de wil om te winnen is verdwenen.

Bij al deze problemen is het nieuws uit Spanje extra bitter. Capello heeft met zijn Real Madrid gisteren weer gewonnen en staat vijf punten voor op Barcelona. Het eerste doelpunt van Real in het duel tegen Deportivo La Coruna werd gemaakt door Christian Panucci.

    • Marc Leijendekker