Vriend tel kwijt na uppercut

Wereldkampioen Bep Vriend wist het na afloop van de damesparen niet precies meer: “Ik geloof dat het mijn 25e nationale titel is. Maar eentje meer of minder zou ook kunnen.” Hoe dan ook, Bep Vriend en haar partner Truus van der Spek wonnen afgelopen zondag met ruime voorsprong het landskampioenschap in deze enigszins verguisde discipline. Het paar dat halverwege nog de leiding had, Claartje Bak en Marjo Chorus, legde beslag op de tweede plaats.

De waarde van dit kampioenschap staat al jaren ter discussie. Ons land kent een handjevol topspeelsters die internationaal grote successen hebben geboekt. In de breedte stelt het damesbridge kwalitatief weinig voor. Sommige speelsters van naam vinden het dan ook overbodig, zich voor dit kampioenschap in te schrijven. Dat zo'n titel niet helemaal uit de lucht komt vallen, is te zien op deze hand waarop Truus van der Spek in het tegenspel excelleerde:

West gever Noord Allen kw. Schoppen HB3 Harten AB10 Ruiten 75 Klaver AH653 West Oost Schoppen 102 Schoppen AV Harten HV8732 Harten 54 Ruiten B82 Ruiten AHV1093 Klaver B8 Klaver V102 Zuid Schoppen 987654 Harten 96 Ruiten 64 Klaver 974

Nadat west met een zwakke twee in harten had geopend, volgde Truus van der Spek op de noordplaats met 2SA (16-18 pt.), waarna oost het bieden besloot met 4Harten. Van der Spek begon tegen dit contract met KlaverAH en speelde een derde rondje klaveren voor de vrouw van tafel (schoppen weg bij west). De leider speelde harten naar de heer voor het aas van noord. Van der Spek speelde heel goed een vierde rondje klaveren (in de driedubbel renonce). Bep Vriend wist wat haar te doen stond en gaf de leider een uppercut door met Harten9 voor te troeven hetgeen leidde tot een extra troefslag in de verdediging. Twee down was de top voor de latere winnaars.

Zoals beloofd kom ik nog even terug op de prestaties van de Nederlanders in de Cap Gemini Top 16 dat half januari in Den Haag werd gehouden. Doorgaans doen twee of drie paren van vaderlandse bodem mee: altijd Leufkens-Westra en vaak De Boer-Muller. Deze paren weten zich over het algemeen goed staande te houden. Dit jaar echter ging het goed fout. Leufkens-Westra bungelden het hele toernooi onderaan en werden uiteindelijk veertiende. De Boer-Muller verging het nog erger. Zij eindigden als zestiende en laatste. Enigszins ontgoocheld had Wubbo de Boer na afloop geen duidelijke verklaring voor de slechte eindklassering: “We hebben niet geweldig gespeeld en het zat ons ook niet altijd mee. Maar een echt excuus voor ons matig optreden heb ik niet.” Dit spel had alle Nederlandse rampspoed in zich verenigd:

Noord gever Noord Niemand kw. Schoppen 9 Harten VB9862 Ruiten 975 Klaver 764 West Oost Schoppen 6 Schoppen AVB1042 Harten AH1073 Harten 4 Ruiten AH862 Ruiten V4 Klaver 103 Klaver AHB5 Zuid Schoppen H8753 Harten 5 Ruiten B103 Klaver V982

Zes schoppen is een alleszins redelijk eindcontract voor OW. Een aantal paren wist dat slem te bereiken, maar moest met een minscore genoegen nemen vanwege het slechte troefzitsel. Het enige slem dat er toevallig wel inzit is 6SA vanwege het rondzitten der ruiten (een kans van slechts 32 procent). Aan de tafel van Leufkens-Westra gebeurde dit:

West Noord Oost Zuid

Svarc Westra Bompis Leufkens

2Klaver1) dbl2) pas

3Klaver3) pas 3Schoppen pas

4Ruiten pas 5Klaver4) pas

5Harten pas 5SA5) pas

6Harten6) pas 6Schoppen7) pas

6SA8) pas pas pas

1) Mancheforcing of 0-5 pt, iedere verdeling; 2) informatief; 3) Cuebid; 4) Cuebid; 5) Blackwood; 6) 2 azen; 7) voorstel; 8) beter idee.

Na de 'random preempt' van Berry Westra raakte de biedmachine van de Franse Olympisch kampioenen Henri Svarc-Marc Bompis op hol en kwam pas tot stilstand in 6SA. Het kostte de Nederlanders 11 imps. Ook bij De Boer-Muller keerde een hyperagressieve opening zich als een boemerang tegen de gebruikers:

West Noord Oost Zuid

Lévy De Boer Mari Muller

2Ruiten1) pas 2Harten2)

pas pas dbl pas

pas pas

1) multi (sterk of zwakke twee in harten of schoppen); 2) nonforcing relay.

Aan deze tafel eveneens de confrontatie Nederland-Frankrijk. Alain Lévy-Christian Mari profiteerden optimaal van hun afspraken tegen de multi. Tegen 2Harten gedoubleerd maakte de verdediging drie hoge ruiten, twee hoge klaveren en een afgetroefde klaveren, SchoppenA en drie harten: vijf down, 1100, 12 imps.

    • Jan van Cleeff