Voorstel Tweede Kamer: Onderzoek fusie Drenthe en Groningen

GRONINGEN, 1 FEBR. De Tweede Kamerfracties van PvdA, VVD en D66 dringen bij staatssecretaris Van de Vondervoort (Binnenlandse Zaken) aan op een onderzoek naar een fusie tussen de provincies Groningen en Drenthe.

Dit gebeurt op initiatief van PvdA-Kamerlid M. Zijlstra.

Bij het Tweede Kamerdebat op 19 maart over de gemeentelijke herindeling in Drenthe zullen de drie partijen officieel om het onderzoek vragen. Zijlstra is voorstander van een fusie tussen de provincies, omdat deze volgens hem nu al een sterke verwevenheid hebben. Zo is de stad Groningen inmiddels tegen de grens van Noord-Drenthe aangegroeid. Voor verdere ontwikkelingen is een goede samenwerking nodig, aldus Zijlstra.

Hij vindt een fusie vooral nodig met het oog op de uitvoering van het plan Regiovisie Groningen-Assen 2030. Hierover is onlangs tussen vijftien Groningse en Drentse gemeenten en de twee provinciebesturen een convenant gesloten. Daarin zijn afspraken gemaakt over woningbouw, infrastructuur, bedrijfsterreinen en natuur- en landschapsontwikkeling. De nadruk voor woningbouw en bedrijfsterreinen ligt daarbij op de twee steden. In de gebieden daarom heen zal vooral natuur- en landschapsontwikkeling gaan plaatsvinden. “Maar je hebt een strakke regie nodig, wil er ooit iets van terecht komen. Dat kan alleen met één provinciebestuur”, zegt Zijlstra.

VVD'er M. Kamp vindt het een goed moment om een fusie tussen de provincies te overwegen omdat er na de Drentse herindeling veel minder taken overblijven voor het Drentse provinciebestuur. Het aantal gemeenten in Drenthe wordt waarschijnlijk per 1 januari 1998 teruggebracht van 34 naar elf. Kamp: “Je moet niet meer overheden hebben dan noodzakelijk is. Anders gaan ze zich te veel met elkaar bemoeien.” Kamp zal bij het debat over de Drentse herindeling pleiten voor niet elf maar dertien gemeenten. Hij vindt dat in het huidige voorstel te grote plattelandsgemeenten ontstaan. De twee extra gemeenten moeten volgens hem gaan bestaan uit Ruinen, Ruinerwold, De Wijk, Zuidwolde en Sleen, Oosterhesselen, Zweeloo.