VOLLE SCHIJF

Het heldere artikel van Rik Smits onder de kop 'Vol is vol' (W&O, 18 januari) kan worden aangevuld. De nuance ligt daar waar de heer Smits stelt dat de tweede manier om uw harde schijf te splitsen in kleinere schijven nog altijd gaat met het oeroude programma FDISK, en dat FDISK vereist dat de harde schijf leeg moet worden gemaakt.

Sinds enige jaren brengt het Amerikaanse bedrijf PowerQuest het programma Partition Magic op de markt, ook in Nederland te verkrijgen. Het werkt onder DOS, OS/2 en Windows (3.xx, 95, NT).

Met Partition Magic kunnen onder meer vaste schijven opnieuw worden ingedeeld zonder eerst de gegevens eraf te halen. De grootte van de schijven en het aantal schijven is te veranderen. Daarnaast kunnen, als de opruiming toch bezig is, toepassingen vanaf de ene vaste schijf naar een andere worden verhuisd. Wilt u vandaag met OS/2 werken, morgen onder Windows en overmorgen weer onder OS/2, en uiteraard zonder alles opnieuw te installeren, dan is dat geen probleem.

De ramp die de heer Smits signaleert doordat alles op een nieuwe computer reeds is geïnstalleerd, kan door een oplettende koper worden verkleind door de keuze van de juiste leverancier, er zijn er die meedenken. Voor hen is het wel prettig als de koper ook even heeft nagedacht.

    • Ir. M. van Loon