Tribune

PSV heeft zich deze week versterkt met Gilles de Bilde. De Belgische aanvaller baarde opzien door eind vorig jaar een tegenstander vol in het gezicht te slaan. Is het verstandig van PSV om hem te contracteren?

Jan Wouters, assistent-trainer bij FC Utrecht, gaf als speler van het Nederlands elftal tegen Engeland Paul Gascoigne een elleboogstoot: “Het is natuurlijk een zaak van PSV, maar spelers die een flinke overtreding maken, worden altijd als misdadiger bestempeld. Soms is het gedrag van iemand best verklaarbaar, zonder dat ik de actie van De Bilde overigens goed wil praten. Je krijgt een stempel opgeplakt, zeker door de media. Uit eigen ervaring, na het incident met Gascoigne, kan ik zeggen dat die kritiek je zeker raakt. De Bilde heeft zijn straf gehad, hij mag tot 1 april niet voetballen. Omdat ik de overtreding niet heb gezien, kan ik niet zeggen of ik dat terecht vind. Natuurlijk heb ik dingen gehoord, maar er is een groot verschil tussen horen en zien.”

Jaap Uilenberg, scheidsrechter: “Ik heb er geen moeite mee. De Bilde heeft een fout gemaakt, laat dat voorop staan. Maar er moet een herkansing mogelijk zijn. Als ik straks PSV moet fluiten, zal ik hem daarom behandelen zoals iedere andere speler. Hij zal best wat negatieve reacties uit het publiek krijgen. Het is voor een topscheidsrechter zaak om dan op de situatie in te spelen. Je praat dan wat met hem tijdens de wedstrijd en probeert hem er op die manier van te weerhouden domme dingen te doen. Een scheidsrechter kan op die manier invloed hebben op het gedrag van een speler hebben.”

Wim Groels, voorzitter van de Gedragscodecommissie: “Ik ga daar niet op in voordat het in de commissie besproken is. Dat is nog niet gebeurd en ik weet ook niet óf het nog gebeurt. Er is in ieder geval geen klacht van iemand binnengekomen tegen het contracteren van De Bilde. Dat is overigens niet per se nodig om een zaak te behandelen. De Gedragscodecommissie kan ook uit eigen beweging een zaak onderzoeken. Ik kan niet uitsluiten dat het gebeurt.”

Dick Advocaat, trainer van PSV: “De actie van De Bilde is buiten alle proporties getrokken. Er zijn zo veel overtredingen geweest die na één dag al niet meer besproken worden. Ik noem alleen al het geval met Wouters en Gascoigne. Als je daar heel moeilijk over zou doen, kan de helft van Nederland nooit meer kunnen voetbalen. Ik ben daarom totaal niet bang voor negatieve reacties vanuit het publiek. Zulke overtredingen gebeuren nu eenmaal. De Bilde sloeg Porte toevallig in zijn gezicht. Voor hetzelfde geld had hij hem op zijn borst of schouders geraakt en was er niets aan de hand. Natuurlijk weet ik dat Kluivert weggaat bij Ajax omdat hij het gedrag van de supporters zat is. Maar iedereen weet wat er met hem is gebeurd. Je wilt dit toch zeker niet daarmee vergelijken, hè?”

Krist Porte, voetballer van Eendracht Aalst en slachtoffer van De Bilde. Nog altijd heeft hij hoofdpijn en last van chronische vermoeidheid: “Ik vind het een goede zet van De Bilde dat hij naar PSV gaat. Bij Anderlecht had hij nog 2 jaar contract. Bij PSV nu 4,5 jaar. PSV is een Europese topploeg, Anderlecht niet. Ik kan me voorstellen dat hij na die zaak niet meer in België durft te voetballen. Dat is heel vervelend voor hem. Ik heb hem ondanks hetgeen hij mij heeft aangedaan altijd beschermd. Niet dat ik zijn daad begrijp. Maar ik besef in wat voor situatie hij leeft. Hij heeft het moeilijk als voetballer met een groot talent. Ik heb er veel over nagedacht en uiteindelijk besloten dat ik hem niet volledig moest afmaken. Zeker niet bij de tuchtcommissie van de Belgische bond. De Bilde is een goede speler en niet zo kwaad als men beweert. Verder is het mijn zaak niet. Voor mij is alleen de vraag belangrijk wanneer ik weer kan voetballen. En dat kan nog wel even duren.”

Gilbert de Jonge, voorzitter van Porte's club Eendracht Aalst: “Het is een goede beslissing, zowel van PSV als van De Bilde. Hij heeft zeker en vast grote voetbalkwaliteiten en als hij goed speelt zal zijn daad hem in Nederland vlug worden vergeven. En bovendien, hij heeft geen moord begaan, hè?”

    • Orkun Akinci