Porsche gaat auto's bouwen in Finland

De Duitse sportwagenfabrikant Porsche gaat vanaf het najaar auto's van het nieuwe type Boxster in Finland bouwen omdat de fabriek bij Stuttgart op de top van zijn capaciteit zit. Dat heeft Porsche gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Het is voor het eerst dat Porsche in het buitenland gaat produceren.

De onderneming heeft weliswaar vestigingen in Mexico en Indonesië, maar die monteren slechts auto's die in Duitsland zijn gemaakt.

Er moeten in Finland ruim 5000 wagens per jaar van de band komen. De productie zal plaatsvinden bij het bedrijf Valmet Automotiv in Uusikaupunki. De autoverkoop van Porsche nam in de eerste helft van het op 1 augustus begonnen boekjaar toe met 25 procent tot 12.800 stuks. De Boxster was goed voor 3150 exemplaren, ook al is de wagen pas sinds het najaar te koop in Europa en pas sinds dit jaar in de Verenigde Staten.

De nettowinst van Porsche steeg in het eerste halfjaar van 10,3 miljoen mark tot 36 miljoen mark (40 miljoen gulden). De omzet groeide met 20 procent tot ongeveer 1,7 miljard mark (1,9 miljard gulden) en het aantal werknemers ging omhoog van 6908 tot 7890. De gunstige cijfers veroorzaakten gisteren op de effectenbeurs in Frankfurt een flinke stijging van de aandelenkoers van Porsche.