Nederlandse economische groei blijkt goed in evenwicht

ROTTERDAM, 1 FEBR. De verrassing die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in petto had over de Nederlandse economie, zat hem niet in de drie procent economische groei die het CBS over het derde kwartaal van vorig jaar rapporteerde. Eerder al had het bureau een raming gegeven waar het gisteren gepubliceerde groeicijfer niet van afweek. Maar wel verrassend is de samenstelling van de groei waarover nu meer bekend is geworden. De economie is beter in balans dan gedacht.

Andriessen sprak over de technolease met een vanzelfsprekendheid die iedere aarzeling uitsloot. Lubbers zou later dat jaar dezelfde toon aanslaan toen Het Financieele Dagblad hem om zijn opvattingen vroeg. “Hier spreekt haast de oud-ondernemer in me”, vertelde hij. “De ondernemer [...] is niet bezig zoveel mogelijk belasting te betalen. Wel correct belasting betalen, maar binnen de maatstaven van de wet zo min mogelijk.”

    • Maarten Schinkel