Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Nog gefeliciteerd met Uw 59ste verjaardag (je ziet het niet hoor!) en ook met het nieuwe stukje land. Tussen nu en tien jaar komt er een eiland voor de kust en daar leggen we een vliegveld op. Leuk cadeautje. Voor dertig miljard hebben we het. Ik vind het allemaal best. Ons land is gewoon te klein voor zoveel welvaart.

We moeten bijbouwen. Misschien is het een idee om binnen nu en twee eeuwen een etage op ons land te zetten. Arbeiders, allochtonen en uitkeringen beneden en wij, de upper class, boven.

We barsten echt uit onze voegen. Als het een flard mist knallen er onmiddellijk honderd auto's op elkaar. In het Twentse Haaksbergen kruipen alle inwoners als commando's over de grond en zoeken op die manier dekking tegen de rondvliegende balletjes van golfbaan Het Langeloo. Hele domme beginners staan daar namelijk te oefenen op de driving range en lellen de projectielen bij de buren door het zolderraam. Een heel hoog net helpt niet en een hoger net mag niet omdat daar de vogels in verstrikt raken. En het is niet alleen een weekendprobleem. Heel Nederland vut en staat zeven dagen per week vanaf 's morgens acht uur op de golfbaan tegen kleine balletjes te hengsten. Een reddeloos, redeloos en radeloos volk.

Uw land wordt echt te klein. Dat bleek afgelopen week op het hondenpoepcongres in de Rotterdamse Doelen. De Nederlandse Vereniging van Reinigings Directeuren deed met deze bijeenkomst een poging om het hondenpoepprobleem een prominentere plek op de politieke agenda te geven. Het woord 'congres' klinkt goed. Henk Terborg, milieuambtenaar van de gemeente Veenendaal, telt nu ook mee. Hij had een congres! Het hele woonerf heeft minstens twee keer per jaar een meeting, cursus of seminar en Henk was nog steeds de congresloze sukkel met een broodtrommeltje. Maar nu hoort ook Henk er bij. Henk had een heuse hondenstrontmeeting. Schitterend.

Ben ik tegen zo'n congres? Neen. Waarom niet? Omdat ik vader van een paar kleine kinderen ben en zodoende weet in welke vuiligheid mijn kroost moet rondbanjeren. Volgens mij heeft U zelf ook een paar van die schijtmachines, maar goed: U heeft een leuk tuintje waarin U Uw blaffertjes kunt laten rennen. Uw rashondjes kunnen een paar hectare rondsnuffelen en rustig overwegen waar zij hun behoefte doen, maar gewone mensen moeten hun viervoeters de verschrikkelijkste vlaaien in de zandbak van de kinderspeeltuin laten neerleggen. Volgens het hondenuitwerpselencongres neemt veertig procent van de hondenbezitters het niet zo nauw, maar volgens mij is dat honderd procent. Natuurlijk is het truttig om met zo'n strontschep over straat te gaan en het is inderdaad een vies gevoel om met een boterhammenzakje de nog warme kledder van je Fikkie op te pakken, maar moet mijn zoontje er dan in vallen? Nee toch. Laatst schreef U dat ik een notoire hondenhater ben, maar dat is niet zo. Ik haat de honden niet, maar de bezitters van die krengen. Dat zijn gore viespeuken die hun Wodan de meest walmende substanties op mijn stoep laten leggen of hun Hector in het gezicht van mijn zoontje laten springen. Nog erger zijn die kruisruikers, die met hun natte neus je edele delen aftasten. Weet U wie ik altijd het zieligst vindt? De mensen die je op zaterdagochtend op een veldje onderaan een viaduct bezig ziet met een hondengehoorzaamheidscursus. Ze moeten dan luisteren naar de psychologie van een Martin Gausachtige griezel. Heeft U ook zoiets gedaan? Samen met Uw man op zo'n volgescheten veldje? Nee toch? U hoort toch niet bij die stumperds?

Achthonderdduizend mensen bezitten in totaal 1,2 miljoen honden. Dat is veel voor zo'n klein landje. Veel te veel. Weet U wat ze moeten doen? Alle honden en hun baasjes verbannen naar een eiland voor de kust en ze dan vanaf het strand laten doodschieten door Haaksbergense begingolfers. Mooi tijdverdrijf voor alle partijen. Wat een land. Je zal er koningin van zijn. Met diep respect en nog meer medelijden

YOUP VAN 'T HEK

PS. Laat U zelf uit of laat U uitlaten?

    • Youp van ’t Hek