Koersen Damrak stagneren ondanks gunstig beursklimaat; Greenspan denkt na in bad

ROTTERDAM, 1 FEBR. Alan Greenspan denkt, zo verhaalde de Wall Street Journal deze week, vooral na in bad. Daar brengt de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken elke ochtend door met reeksen van cijfers over de economie. Na de bekendmaking gisteren dat de Amerikaanse economie met 4,7 procent in het vierde kwartaal terwijl de inflatiecomponent laag bleef op 1,4 procent, gecombineerd met de stijgende dollarkoers, gaan niet veel analisten er van uit dat er volgende week een Amerikaanse renteverhoging komt.

Tenzij Greenspan in bad alsnog tot een nieuw inzicht komt. Dat is in de vroege geschiedenis al eens eerder gebeurd, en had toen te maken met de verhouding tussen grootheden als opwaartse druk en soortgelijk gewicht.

Over zijn eigen opwaartse druk en soortelijk gewicht boog het Damrak zich deze week. De historische koers-winstverhouding ligt in Amsterdam op 19,5. Dat is met gemak de hoogste waardering sinds de huidige generatie fondsbeheerders afstudeerde. Het dividendrendement ligt op 2,6 procent gemiddeld, ook al de laagste waarde sinds beheerdersheugenis. De AEX-index had deze week moeite om te blijven drijven.

Aan de buitenwereld lag het niet. Wall Street steeg gedurende de week tot het slot van het Damrak gisteren met 160 punten, ofwel bijna 2,4 procent. De dollar steeg van 1,8275 gulden naar 1,84 gulden. De tienjaars-rente op de kapitaalmarkt daalde licht van 5,61 procent vorige week, tot 5,59 procent gisteren. De dreiging van een renteverhoging in de VS volgende week ebde weg.

Alle ruimte voor een stevige koerswinst voor de AEX, maar die bleef uit. De graadmeter sloot de week af op 575,68 punten. Dat is precies een punt lager dan het slot van vorige week. Waar lag dat aan? Het automatisme dat een hogere dollar goed is voor de koersen klopt misschien wel niet. Volgens de zakenbank MeesPierson voegt elk dubbeltje koersstijging van de dollar gemiddeld 2,8 procent toe aan de winst per aandeel voor de AEX-fondsen. De lokaler georiënteerde Midkap-fondsen halen er een winststijging uit van gemiddeld 1,2 procent. Maar de opwaartse druk op de rente die een hogere dollar geeft, doet volgens MeesPierson het effect van de stijgende winsten meer dan teniet. Als de dollar hoog blijft, dan voorziet de bank een niveau van de AEX-index van 640 aan het eind van dit jaar. Dat is tien punten lager dan de 650 punten zonder dollar-effect.

Los van het renteklimaat, de dollar en de leidende effectenbeurzen, worden het de komende weken steeds meer de bedrijfsresultaten over 1996, en de uitspraken van directies en besturen over 1997, die de stemming op het Damrak bepalen. De beursfondsen zullen de hoge verwachting die in hun koers besloten ligt moeten waarmaken.

Deze week kreeg het Damrak een voorsproefje van zijn eigen nervositeit daaromtrent. De jaarwinst van DSM kwam maandag binnen op 22 gulden per aandeel, in plaats van de 24,80 die analisten hadden verwacht. DSM dook 4,30 gulden naar beneden, en verloor de rest van de week nog eens 4 gulden, om 3,5 procent lager te eindigen. Akzo werd door DSM meegesleept naar beneden en eindigde de week bijna 2 procent lager.

Eerder had Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) vorige week vrijdag nabeurs zijn derde winstwaarschuwing voor het boekjaar 1996/97 laten horen. Dat bleef maandag niet zonder gevolgen: KBB dook maandag van 123 gulden naar 112,70 gulden, en sloot gisteren op 116,80 gulden. Dat is ruim vijf procent lager dan eind vorige week. Voormalig grootaandeelhouder en mede-retailer Vendex ging in het kielzog onderuit met bijna 3 procent.

De zwaargewichten moeten nog komen. Volgende week publiceert CSM zijn resultaten en rapporteert KLM over zijn derde kwartaal. De week komt de werkelijke test van het soortelijk gewicht van het Damrak, met de jaarcijfers van achtereenvolgens Unilever, KNP BT en Polygram, Philips en Koninklijke/Shell.

    • Maarten Schinkel