KLIP-KLAP-KLUUN

Dat de klapschaats fysiologische voordelen heeft hebben de Nederlandse schaatsvrouwen bij het afgelopen EK nog eens duidelijk gemaakt en ook de mannen stappen nu op de klapschaats over. Ludo van Klooster legde in de W&O-bijlage van 11 januari de voordelen van de klapschaats keurig uit en noemde een aantal typen.

Hij vergat echter de klip-klap-kluun-schaats van Raps. Dat is een schaats die bestaat uit een Raps Kristal als glij-ijzer met daarop gemonteerd een SNS-langlaufskibinding en een SNS-langlaufschoen van het type 'skate'. Dus bestaande producten samengevoegd tot een geheel nieuw product. Ruim een jaar geleden koos ik die schaats omdat ik afklikbare schaatsen zocht om grote afstanden per schaats af te leggen: Leiden-Leeuwarden bijvoorbeeld. Na het bijslijpen van de punt - meer een kanomodel - heb ik nog nooit op comfortabeler schaatsen gereden. Warme voeten en binnen een paar seconden afklikbaar als dat nodig is. Door het klapmechanisme schaats ik veel efficiënter.

    • Kor van Hulten