Keen maakt meer los dan Hooman en Vriesekoop

EINDHOVEN, 1 FEBR. De meest spectaculaire wedstrijd van de avond was van Trinko Keen. De Nederlands kampioen hoort eigenlijk niet thuis op de Top-Twaalf, het invitatietoernooi voor de beste tafeltennissers van Europa. Keen staat twintigste op de Europese ranglijst. Hij mag alleen meedoen in Eindhoven omdat het gastland recht heeft op een wild-card.

Maar de 25-jarige Keen liet in zijn eerste twee wedstrijden zien dat hij zich niet wil beperken tot de rol van kop van jut. Hij is niet het lokale sufferdje, hij wil serieus genomen worden. Vorig jaar, toen hij op het laatste moment mocht invallen voor een zieke Zweed, debuteerde Keen met een overwinning op olympisch kampioen Jan-Ove Waldner.

Gisteravond boog hij pas bij 24-22 in de vijfde game het hoofd voor de Belg Jean-Michel Saive, de nummer drie van Europa. Ook de onverstoorbare Waldner ontfutselde hij de eerste game en bijna de tweede. Pas in de derde was Waldner uit de zorgen: 17-21, 24-22, 21-17 en 21-15.

Keen is de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen. Bij de vrouwen heeft Nederland, waarschijnlijk voorlopig voor het laatst, twee deelneemsters. In groep B begon de 35-jarige Bettine Vriesekoop haar laatste grote internationale toernooi met een soepele 3-1 overwinning op de Zweede Asa Svensson. Later op de avond verloor ze in vijf games van de Roemeense Otilia Badescu, nadat ze in de beslissende game een 12-6 voorsprong had verspeeld.

De 31-jarige Mirjam Hooman-Kloppenburg, nummer 15 op de Europese ranglijst, verloor haar beide wedstrijden in vier games. Eerst van de Russische Elena Timina, die is getrouwd met een Nederlander en al een paar jaar in Amsterdam woont. En daarna van Olga Nemes, geboren in Roemenië, maar spelend voor Duitsland.

Zowel de mannen als de vrouwen zijn ingedeeld in twee groepen van zes. Na een onderlinge competitie die vandaag wordt afgerond, plaatsen de twee besten zich voor de halve finales van morgen.

Keen, die beduidend meer enthousiasme losmaakte op de tribune dan de Nederlandse vrouwen, trof het niet dat hij meteen op de twee favorieten in zijn groep stuitte. Saive is een krachtspeler met een enorme vechtlust. Hij speelt met een rode band om zijn lange haar en rolt de pijpen van zijn korte broek het liefst zo hoog mogelijk naar binnen op. Bij ieder gewonnen punt hoort een vreugdekreet en een gebalde vuist.

Tegen Keen moest de Belg tot het uiterste gaan. In de vijfde game liep Keen met hoog tempospel uit tot 16-9, nadat hij vier punten had gemaakt op de service van Saive. Bij 22-21 miste hij eem matchpoint op eigen service. “Ik gaf de wedstrijd uit handen”, erkende Keen na afloop. “Ik had hem in de tang. Maar mijn service werd te lang. En ik had plotseling niet meer genoeg kracht. Ik verloor de lange rally's, die ik tot dan toe steeds had gewonnen.”

Keen, de op twee na jongste deelnemer, was wel tevreden. Hij heeft een moeilijk jaar achter de rug. De dood van zijn vader maakte het voor hem niet eenvoudig zich op tafeltennis te concentreren. Maar voor de Top-Twaalf had hij zich eindelijk weer eens volgens plan kunnen voorbereiden.

Keen: “Ik mag tegen Waldner zelf serveren bij 21-20 in de tweede game. Als ik dat punt maak, sta ik met 2-0 voor. Ook tegen Saive was het verschil klein. Maar ik verlies omdat zij voortdurend dit soort wedstrijden op dit niveau spelen. Ik zit al een paar jaar tegen de Europese top aan, maar slaag er niet in om vaker dan een paar keer per jaar aan de deur te kloppen. Ik hoop dat ik dit jaar twaalf maanden lang consequent voluit kan trainen.”

Vandaag speelt Keen nog tegen de Italiaanse Chinees Yang Min, de Kroaat Zoran Primorac en de Fransman Patrick Chila. “Ik heb mijn zwaarste partijen nog niet gehad.”