Goedschalk topman bank in Suriname

PARAMARIBO, 1 FEBR. De Surinaamse regering heeft deze week Henk Goedschalk benoemd tot president van de Centrale Bank. Hij volgt André Telting op.

Goedschalks benoeming is omstreden. Zo trad Telting onlangs af als bankpresident, omdat Goedschalk door de Surinaamse president Wijdenbosch werd benoemd tot president-commissaris van de Centrale Bank. Telting zei dat hij niet met Goedschalk kon samenwerken. Goedschalk was eerder zelf president van de Centrale Bank, tot hij enkele jaren geleden door de regering-Venetiaan werd ontslagen wegens mogelijke betrokkenheid bij een smeergeldaffaire. Hij heeft altijd nauwe betrekkingen onderhouden met ex-legerleider Bouterse, voorzitter van de regerende Nationaal Democratische Partij (NDP). Dit is de partij waartoe ook president Wijdenbosch behoort.

Goedschalk liet als president van de Centrale Bank de bankbiljettenpers volop draaien, waardoor de inflatie tot enkele honderden procenten opliep. Telting maakte aan die geldcreatie juist een eind, reden voor het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zijn beleid uitvoerig te prijzen.

Goedschalk verklaarde deze week bij zijn aantreden dat bij de Centrale Bank monetair evenwicht uitgangspunt van beleid zal zijn. Hij prees indirect zijn voorganger door te verklaren dat de Centrale Bank “zeker vorderingen heeft gemaakt met het te boven komen van de economische problemen”.