Bod 170 mln op tv-voetbal

AMSTERDAM, 1 FEBR. De biedingen op de voetbalrechten die de KNVB momenteel verkoopt bedragen bij elkaar ongeveer 170 miljoen gulden voor een periode van tweeënhalf jaar. Vanmiddag moeten de betaalde voetbalclubs kiezen hoe de uitzendrechten over verschillende zendgemachtigden worden verdeeld.

Na afloop van een kort geding gisteren in Amsterdam tussen Sport7 en de KNVB over de gevolgen van de ondergang van de sportzender, zei KNVB bestuurder mr. H. Kesler dat de rechten op de uitzendingen voor de seizoenen 1997/98 en 1998/99 elk verkocht kunnen worden voor een bedrag dat ligt tussen de 70 en 78 miljoen guldens. Tijdens het kort geding was al gebleken dat de geïnteresseerde televisiestations voor de tweede helft van het lopende voetbalseizoen niet bereid zijn meer te betalen dan 20 miljoen gulden.

Live-registraties zullen opnieuw het grootste probleem vormen. Nethold, het bedrijf achter FilmNet, heeft naar verluidt 30 miljoen gulden per jaar geboden. Ingewijden stellen echter dat het betaaltelevisiebedrijf daarbij harde, voor de KNVB moeilijk te verteren, eisen stelt. Zo zou Nethold voor dat bedrag ook de pay-per-view-rechten willen krijgen, een nieuwe vorm van televisie die buiten de veiling valt maar vooral in de toekomst interessant kan worden.

Ook wil het bedrijf dat de wedstrijden die op haar abonneekanaal uitgezonden worden op maandag en vrijdag gespeeld worden zodat niet hoeft te worden geconcurreerd met voetbalprogramma's op zondag. En de belangrijkste eis is dat ook Ajax, Feyenoord en PSV, die zelf hun live-rechten verkopen, in het pakket zitten en dat in elke competitieronde door FilmNet een wedstrijd met een van deze topclubs kunnen worden uitgezonden. KNVB-directeur P. Vogelzang liet tijdens het kort geding iets van deze problemen merken door te verzuchten dat er voor de live-registraties slechts één gegadigde is die de “exclusieve” deelname van de topclubs als “absolute voorwaarde” heeft gesteld.

De meest waarschijnlijke koper van de samenvattingen uit de eredivisie is de publieke omroep die daarvoor naar verluidt een bedrag van 35 miljoen gulden per jaar op tafel heeft gelegd. SBS6 is de grootste kanshebber voor de Amstel Cup en de eerste divisie. De commerciële zender probeert het bod dat 6 miljoen gulden zou bedragen, aantrekkelijker te maken door parallel ook een bod uit te brengen op de naamgeving van de eerste divisie. Dat zou dan de SBS-competitie kunnen worden, of het station moet de naam weer willen doorverkopen aan een ander. Ten slotte zou de Holland Media Groep de interlands willen verwerven voor eveneens 6 miljoen gulden.

De totale bedragen liggen aanzienlijk lager dan de 140 miljoen gulden per jaar die de KNVB een jaar geleden met Sport7 voor de combinatie van rechten overeengekomen was. De voetbalbond hoopt het verschil op de belangrijkste aandeelhouders van Sport7 (ING, KPN, Philips en Endemol) te verhalen door een bankgarantie van 180 miljoen gulden in te roepen die was verstrekt om het risico voor de KNVB af te dekken. Het kort geding was bedoeld om daarover een voorlopige uitspraak te forceren. De president van de Amsterdamse rechtbank, mr. R. Gisolf, besloot de zitting echter te verdagen naar maandag omdat dan duidelijker moet zijn hoeveel geld de KNVB kan binnenhalen.

    • Jaco Alberts