Baloney

Een geval van wederzijdse bevruchting: onderwijsstukjesschrijver wordt gevraagd te debatteren op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling en schrijft erover. De NOT is net als de Keuken RAI en de Vogelkweker Beurs een schatkamer aan informatie die zo grondig door een mixer is gehaald dat niets terug te vinden is.

Ik zat er naast een aardige meneer met een microfoon. Het geluid stond te dof en te hard, maar was door de beursherrie toch niet te horen voor het zevenkoppig publiek. We discussiëerden over deze stelling: 'Mobiliteit verhoogt het innovatief vermogen van de school en de professionaliteit van de docent'. Ja, ik kan er ook niks aan doen.

De NOT leverde nog een enkel aardig gerucht op. De invoering van de tweede fase in Havo en VWO wordt misschien toch een jaar uitgesteld. Een grote uitgever heeft het ministerie gemeld dat deze niet op tijd boeken zal hebben. Dat vinden de andere uitgevers heel prettig want daar is het van hetzelfde laken een pak. Als verder de Tweede Kamer de noodzakelijke wetsontwerpen te laat op de rol zet, lukt het zeker niet. Leuk!

Vroeger at ik gekookte worst. Die tijd is voorbij. Ik ben al zo lang en zo ver boven modaal. Gekookte worst kostte 35 cent 't ons, of werd gratis uitgedeeld als plakjes voor hond en kind. Gekookte worst bestaat uit niet goed vermalen slachtafval, op smaak gebracht met een grote hoeveelheid conserveermiddel. Lang geleden: in de pauze wandelend eten, harde stukjes zeen uit het broodbeleg vanaf het puntje van de tong lekker ver spugen. Later bleek me dat aan de andere kant van de oceaan culinaire ontwikkelingen tot een vergelijkbare worstsoort leidden. Amerikanen zijn beter in het bereiden van slecht voedsel. Ingrediënten voor Amerikaanse gekookte worst worden fijner gemalen, men voegt wat snippertjes paprika toe, perst een en ander in worstvormen van grotere omvang en snijdt deze in dikkere plakken: baloney.

De tweede betekenis van het woord baloney is: onzin, flauwekul, opgeklopte teksten, gebrabbel. In betekenis leunt baloney tegen bullshit en crap aan, maar het woord baloney kan WEL in de krant. Nederlandse onderwijs-baloney: kennisnetwerk, wisselwerk, begeleidingsactiviteiten, pedagogisch handelen, hulpstructuur, rolwisselend lesgeven, inzichtontwikkeling, afstemmingsoverleg, kennismanagement, regulatiestrategieën, zelfwerkzaamheidsopdrachten.

Onderwijs-baloney wordt ook in zinnen bereid:

“Positieve gedachten en gevoelens ten aanzien van een leersituatie doen de balans overhellen in de richting van een uitdaging en sporen leerlingen aan zich op het leerproces te (blijven) richten.” “De organisatie van zelfstandig leren is vooral een kwestie van het vinden van manieren om leerfuncties zo effectief mogelijk te verdelen over de beschikbare tijd en bij die verdeling zo goed mogelijk rekening te houden met verschillen tussen de leerlingen.” “Door te leren toegenomen competentie systematisch te koppelen aan de eigen inspanningen (leeractiviteiten) ontwikkelt zich een groeiend besef van eigen bekwaamheid.” En natuurlijk de NOT-stelling: “Mobiliteit verhoogt het innovatief...”

Je wordt er toch niet goed van. Schrijvers van dit soort teksten tref je aan in de pedagogische centra, bij Cito en SLO, als didacticus of onderwijskundige aan universiteit of hogeschool. Ook sommige schoolleiders hebben er last van. Ik zou bereiders van dit soort gekookte worst willen zeggen: “Houd eens op, niemand lust het, ga iets leuks doen.”

    • Rob Knoppert