Air France en Alitalia gaan nauwer samenwerken

De staatsvliegmaatschappijen Air France en Alitalia hebben een code-sharing akkoord gesloten waarbij ze gemeenschappelijke vluchten onder hetzelfde vluchtnummer gaan uitvoeren. Het akkoord betreft in eerste instantie alleen vluchten tussen beide landen maar zal in de toekomst worden uitgebreid.

Ook op ander terrein zal de samenwerking worden geïntensiveerd om de kosten te drukken nu de concurrentiestrijd in de Europese luchtvaart steeds intensiever wordt.

Gisteren werd in Parijs en Rome bekendgemaakt dat voorzitter Christian Blanc van Air france en zijn collega Dominico Cempella van Alitalia donderdag een akkoord van die strekking hebben ondertekend. Beide maatschappijen zullen wel volledig zelfstandig blijven. Air France sloot onlangs ook een samenwerkingsakkoord met het Amerikaanse Delta Airlines. De Frans-Italiaanse samenwerking gaat per 1 april aanstaande in. Op dit datum wordt ook de liberalisering van de Europese luchtvaart voltooid met de inwerktreding van het zogenaamde recht op cabotage. Daarbij mag een maatschappij onbeperkt verbindingen onderhouden tussen twee plaatsen in een ander land.