Viskoekjes met kruidenboter

Het vismengsel van dit recept is vrij vochtig, dus schrik niet wanneer u de koekjes met broodkruim gaat bedekken. Neem een portie vismengsel op één handpalm en bestrooi het met de andere hand met het broodkruim. Draai het koekje om en bestrooi de andere kant.

Viskoekjes:

100 gram zalmfilet

100 gram coquilles

100 gram rauwe, gepelde garnalen

1 teen knoflook, uit de knijper

2 eiwitten

1 eetlepel zure room

1 eetlepel droge witte wijn

1 theelepel zout

versgemalem witte peper

2 eetlepels fijngehakte bleekselderij

4 eetlepels gesnipperde lenteui

75 tot 100 gram verse broodkruim

plantaardige olie voor het bakken

Doe de zalm, coquilles, garnalen, eiwitten, zure room, witte wijn, het zout en wat peper in een keukenmachine en draai tot een grove puree. Schep het mengsel over in een kom en schep er de bleekselderij en lenteui door. Dek de kom af en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Kruidenboter:

60 gram boter

1 eetlepel verse dragblaadjes

1 eetlepel verse basilicumblaadjes

1 eetlepel verde bladpeterselie

1 eetlepel vers citroensap

1 eetlepel gehakte knoflook

zout en peper naar smaak

Doe alle ingrediënten voor de kruidenboter in een keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Doe de kruidenboter op een stukje plastic folie en rol tot een cilinder van circa 3 cm doorsnee. Zet in de koelkast of in het vriesvak tot de boter stevig is.

Doe het broodkruim in een brede, ondiepe kom. Neem het vismengsel uit de koelkast. Verdeel met behulp van een ijstang het vismengsel in acht bolletjes. Doop de ijstang iedere keer in koud water. Bedek elke visbal rondom met het broodkruim en vorm tot een koekje. Leg elk koekje op een met vetvrij papier beklede schaal en zet minstens 1 uur tot een nacht in de koelkast.

Giet circa 5 centimeter olie in een wok en verhit op een hoog vuur. Doe de helft van de koekjes voorzichtig in de olie en frituur ze 1 1/2 tot 2 minuten onder regelmatig keren tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bak de rest van de viskoekjes op dezelfde manier. Schik de viskoekjes op vier borden. Snijd de kruidenboter in plakjes en leg die naast de koekjes. Dien direct op.