Paul McCartney voortaan Sir Paul

LONDEN, 31 DEC. Paul McCartney, de ex-Beatle die in 1965 met zijn drie toenmalige collega's een lintje kreeg van de Britse koningin, is vandaag geridderd en heeft daarmee de aanspreektitel Sir Paul verworven. De succesvolle musical-componist Andrew Lloyd Webber, die al eerder Sir Andrew was, is in de adelstand verheven. Hij is voortaan Lord Lloyd Webber en kan, als hij dat wil, zitting nemen in het Hogerhuis.

De Britse lintjesregen, die per traditie plaatsheeft op oudejaarsdag, is dit jaar vooral terechtgekomen in de kringen van theater, televisie en muziek. Ook de toneelschrijver Alan Ayckbourn is geridderd, juist nu hij is verwikkeld in een gevecht met de gemeente Scarborough om subsidie voor het met sluiting bedreigde schouwburgje waar hij, in zijn eigen regie, al zijn nieuwe stukken in première laat gaan. Hij heeft verklaard te hopen dat hij als Sir Alan meer gehoor bij de plaatselijke overheid zal vinden.

Lintjes zijn er verder voor de actrice Joan Collins, de zangeres en tv-presentatrice Cilla Black, de vocalist Frankie Vaughan, de bas John Tomlinson, de thriller-auteur Frederick Forsyth en de Liverpoolse dichter Roger McGough, die in de jaren zestig samen met de broer van Paul McCartney meespeelde in de popgroep The Scaffold.

Paul McCartney heeft zijn MBE-lintje uit 1965 altijd in ere gehouden, in tegenstelling tot John Lennon die het een paar jaar later terugstuurde uit protest tegen de Britse steun voor de Amerikaanse oorlog in Vietnam. McCartney's nieuwe titel, verleend wegens zijn “bijdragen aan de muziek”, is mede te danken aan een muziekschool die dit jaar op zijn kosten werd geopend in Liverpool. “Het is een geweldige eer”, reageerde hij, “die ik in dankbaarheid zal aanvaarden, mede namens de inwoners van Liverpool en de andere Beatles, zonder wie het allemaal niet mogelijk was geweest.” George Martin, de producer van alle Beatle-platen, mag zich al sinds vorig jaar Sir George noemen.

Volgens de Britse oppositiepartijen zijn vooral aanhangers van de Conservatieve regeringspartij onderscheiden. Daartoe behoren ook Andrew Lloyd Webber en Cilla Black.