HBG koopt Duitse aannemer

RIJSWIJK, 30 DEC. Het aannemersconcern HBG neemt voor ongeveer 300 miljoen gulden een belang van 74 procent in de Duitse aannemer Wayss & Freytag. Daarmee krijgt HBG een van Duitslands grootste bouwbedrijven in handen. Wayss is goed voor een omzet van 3,1 miljard mark en telt ruim 7500 medewerkers.

Door de overname groeit HBG flink. Het concern ziet de huidige omzet van 5,5 miljard met maar liefst 60 procent stijgen. Samen met de enkele weken gelden overgenomen Britse bouwonderneming Higgs - goed voor een omzet van meer dan 500 miljoen gulden - neemt de HBG-omzet tot bijna 10 miljard toe.

De aannemer heeft het aandelenpakket overgenomen van de Duitse houdstermaatschappij Agiv, die zich wil concentreren op de machinebouw- en elektronicaindustrie. Op termijn wil HBG ook de resterende aandelen in handen krijgen. Wayss & Freytag is genoteerd aan de beurs van Frankfurt.

Dat de Haagse bouwer het belang tegen een relatief laag bedrag kan verwerven, heeft te maken met de recessie op de Duitse aannemersmarkt. Door de slechte marktomstandigheden lijden veel Duitse ondernemigen verliezen, waardoor hun waarde omlaag is gegaan.

“Tot voor kort was het onmogelijk dergelijke bedrijven tegen betaalbare prijzen te kopen”, verklaart een woordvoerder van HBG.