'Dutroux had banden met satan-sekten'

NEUFCHATEAU, 28 DEC. Volgens de Franstalige Belgische omroep RTBF bestaan er banden tussen de kinderontvoeringen door Marc Dutroux en diverse satanistische sekten, met vertakkingen naar Nederland, Duitsland en de VS.

De groeperingen zouden offerandes hebben gebracht met kinderen, die daarvoor werden grootgebracht in speciaal uitgekozen gezinnen. De RTBF baseert zich op informatie vergaard door justitie in Neufchâteau, die zich bezighoudt met het onderzoek naar de zaak-Dutroux. Na de ontdekking van de kinderontvoeringen zouden vijf verschillende onderzoeken op gang zijn gebracht, waarvan één in de richting van satanistische organisaties. Justitie in Neufchâteau weigert elk commentaar.

In de nacht van zaterdag op zondag deed justitie een inval bij de satanistisch organisatie Abrasax, in de omgeving van Charleroi. Daarbij werden geen arrestaties verricht. Wel werden diverse documenten in beslag genomen. Abrasax ontkent elke band met de zaak-Dutroux.

Volgens de RTBF is er wel degelijk een verband. De omroep maakt gewag van rituele slachtingen van kinderen en spreekt van “middeleeuwse toestanden” die zijn ontdekt door de verantwoordelijke officier van justitie Michel Bourlet.

De onderzoekers zouden zich baseren op vijf getuigenissen van deelnemers aan of slachtoffers van de rituelen, die nu nog in leven zijn. Hun leven bevindt zich momenteel in gevaar. De getuigen staan daarom onder bewaking. Ook enkele speurders en journalisten zijn volgens de zender door satanistische organisaties bedreigd.

Leden van de organisaties of deelnemers aan séances worden via foto's en video-opnamen gechanteerd, zo stelt de zender. Naast Abrasax gaat het om één groepering in Gent en een vergelijkbare occulte vereniging in de Belgische kuststreek.

Zij zouden tijdens hun sessies kinderen aan de duivel of aan opperwezens hebben geofferd. Deze kinderen werden grootgebracht in vooraf uitgekozen gezinnen. De ouders of verzorgers werden met giften stilgehouden.

Lijkschouwing heeft vrijdag uitgewezen dat een 37-jarige rijkswachter uit het Belgische Lokeren is vermoord met een nekschot. Sporen op het lichaam geven de aanwijzing dat het fatale schot mogelijk is afgevuurd met een dienstwapen. De rijkswachter zou in eigen tijd een onderzoek hebben verricht naar illegale afvallozingen.