Politie pakt bende paspoortvervalsers

AMSTERDAM, 20 DEC. Bij een inval op twaalf plaatsen in Amsterdam-Zuidoost heeft de Amsterdamse politie gisteren twintig mensen gearresteerd die ervan worden verdacht op grote schaal paspoorten te hebben vervalst.

Het merendeel van de verdachten verbleef illegaal in Nederland en heeft de Ghanese identiteit. Bij de invallen werden enkele honderden valse en vervalste paspoorten in beslag genomen.

Om alle in beslag genomen goederen naar het politiebureau te vervoeren, waren verscheidene politiebussen nodig. In één pand werd zo veel aangetroffen dat een kleine vrachtwagen moest voorrijden om de kopieerapparaten, stencilmachines, plastic vuilniszakken en koffers vol paspoorten te vervoeren. In een ander pand trof de politie 50.000 gulden aan. Ook vond de politie paspoorten die gestolen waren uit het gemeentehuis van 's Graveland.

De groep maakte niet alleen Nederlandse en buitenlandse paspoorten maar vervaardigde ook toegangsbewijzen voor onder meer Disneyland. De politie beschikt over aanwijzingen dat de valse identiteitsbewijzen ook werden gebruikt voor mensenhandel en mensensmokkel.

Met hun valse identiteitspapieren schafte de groep GSM-telefoons aan. Zodra hun telefoonrekening moest worden voldaan, betaalden zij deze niet, maar schaften zij opnieuw, en eveneens met valse identiteitspapieren, een nieuwe GSM-telefoon aan.

Het onderzoek in deze zaak begon in september nadat bij de politie een tip was binnengekomen over een in de Bijlmermeer woonachtige man die zich op grote schaal bezighield met het vervalsen van identiteitsbewijzen. Hij bleek deel uit te maken van een groep personen die op grote schaal bezig was met het vervaardigen van en handelen in valse identiteitsbewijzen. Zowel de hoofdverdachte als de andere leden van de groep wisselden regelmatig van verblijfplaats.