MeesPierson kost Fortis 2,5 miljard gulden

UTRECHT, 20 DEC. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis betaalt 2,5 miljard gulden voor zakenbank MeesPierson. Fortis maakte vanochtend bekend volledige overeenstemming te hebben bereikt met ABN Amro over de aankoop.

Fortis tekende op 4 oktober al een intentieverklaring voor overname van MeesPierson. Fortis-topman J. Bartelds noemde de aankoop vanmorgen “voor ons een sprong vooruit”. Volgens hem krijgt Fortis met de overname van MeesPierson 'kritische massa' op het gebied van vermogensbeheer, private banking en corporate banking. “MeesPierson past perfect in onze groeistrategie. Bovendien creëert de nieuwe samenstelling van de groep nog meer mogelijkheden voor Fortis-ondernemingen, allereerst in Nederland.”

Ook de directievoorzitter van MeesPierson, J. Kuiper, die tweede man wordt van Fortis Nederland en lid van de executive board van Fortis, is blij met de overname. “Het biedt ons nieuwe groeimogelijkheden.”

Volgens Bartelds heeft MeesPierson de afgelopen jaren moeten opboksen tegen een moeder (ABN Amro, red.) die op dezelfde terreinen actief was als zijzelf. “De sterke punten van MeesPierson zijn afgevlakt met het schuurpapier van de moeder”, aldus Kuiper.

Fortis bestaat onder meer uit de verzekeraars Amev, het Belgische AG en Fortis Bank Nederland (voorheen VSB). “Wij zijn nu de vierde bank van Nederland” zei Bartelds vanochtend. Met een beheerd vermogen van 210 miljard gulden neemt het concern op de meest recente rangschikking van het magzine Institutional Investor wereldwijd de veertiende plaats in.

De beleggingsactiviteiten van MeesPierson worden ondergebracht bij Fortis Nederland. De financiële dienstverlening door Fortis aan grote zakelijk relaties komt onder de paraplu van MeesPierson. Ook Fortis-ondernemingen als TOP Lease, FMN, Nesbic en KBW gaan verder onder de hoede van MeesPierson.

Voor de overnameprijs van 2,5 miljard gulden is volgens de partijen het eigen vermogen van MeesPierson per eind van dit jaar, inclusief de winst over 1996, bepalend geweest. MeesPierson behaalde in de eerste helft van 1996 een winst van 135 miljoen gulden. “In de tweede helft van dit jaar zal het iets minder zijn ” zei Kuiper vanmorgen.

Hij verwacht wel dat het operationeel resultaat van MeesPierson dit jaar hoger zal uitkomen dan in 1995 (185 miljoen gulden). De acquisitie moet formeel nog door De Nederlandsche Bank moet worden goedgekeurd. Bartelds verwacht op dat punt evenwel geen problemen.

De organisatie-aanpassingen die nodig geacht worden als gevolg van de overname zullen naar verwachting van de Fortis-top “nauwelijks invloed” op de werkgelegenheid hebben.