Holland Festival begint met Mendelssohn

AMSTERDAM, 20 DEC. Het Holland Festival zal in juni, als het zijn vijftigjarige bestaan viert, openen met twee uitvoeringen van A Midsummernight's Dream van Felix Mendelssohn door het Orkest van de Achttiende Eeeuw onder leiding van Frans Brüggen. In het opera-programma ligt de nadruk op werk uit het begin van deze eeuw.

Jenufa van Leos Janácek wordt uitgevoerd door De Nederlandse Opera en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart. Dezelfde dirigent en hetzelfde orkest brengen een concertante uitvoering van Hindemith's Cardillac. Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor voeren onder leiding van dirigent Ed Spanjaard de wereldpremière uit van Agamemnon van de Nederlandse componist Wim Laman. Een hoogtepunt volgens het Festival is Aus Deutschland van Mauricio Kagel, in de enscenering van Herbert Wernicke, door het Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Reinbert de Leeuw. 'Centrale' componist is Matthijs Vermeulen, wiens complete symfonische oeuvre wordt uitgevoerd.

'Centrale' choreograaf is de Zweed Mats Ek, van wie Het Nederlands Dans Theater een nieuw ballet uitbrengt. Het Cullberg Ballet, waarvan Ek artistiek leider is, voert drie andere werken uit. Op theatergebied zullen er twee voorstellingen van de Amerikaanse regisseur Robert Wilson te zien zijn. La Maladie de la Mort naar Marguerite Duras wordt gespeeld door Lucinda Childs en Michel Piccoli. Hamlet, A Monologue, naar Shakespeare, wordt uitgevoerd door Wilson zelf. Voorts is er een enscenering te zien van Faces naar John Cassavetes door Ivo van Hove, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel. Het Festival duurt van 31 mei tot 1 juli.