Ultimatum verstreken; Overleg in Peruaanse gijzeling

LIMA, 19 DEC. Afgelopen nacht zijn in Peru onderhandelingen begonnen over de vrijlating van de gijzelaars die sinds gisterochtend vroeg in de ambtswoning van de Japanse ambassadeur worden vastgehouden door guerrillastrijders.

De onderhandelingen worden gevoerd met bemiddeling van de vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis in Peru.

Gistermiddag lieten de guerrillastrijders van de groep Túpac Amaru vijf diplomaten vrij, onder wie de ambassadeurs van Canada, Duitsland en Griekenland. De Duitse ambassadeur zei dat de bezetters de vrijlating motiveerden met hun verlangen om de sfeer voor het overleg te verbeteren. De Canadese ambassadeur en de vrijgelaten Peruaanse diplomaat keerden afgelopen nacht terug naar de ambtswoning met een vertegenwoordiger van het Rode Kruis. Na een half uur verklaarden zij alleen dat de rebellen later op de dag via het Rode Kruis over hun eisen willen onderhandelen.

De gijzelnemers van Túpac Amaru hebben direct overleg geëist met president Alberto Fujimori. Deze is echter niet op die eis ingegaan. Volgens sommige berichten bevindt zijn broer Pedro zich onder de gijzelaars. Inmiddels is de Japanse minister van Buitenlandse Zaken van Tokio naar Lima vertrokken voor overleg over de gijzelingszaak.

In Tokio is gemeld dat alle feestelijkheden ter gelegenheid van de verjaardag van de keizer, op 23 december, zijn afgelast in verband met de gijzeling in Peru. De receptie die gisterochtend vroeg in Lima werd verstoord door de activisten van Túpac Amaru had plaats ter gelegenheid van die verjaardag.

Woensdagmiddag dreigde de leider van de rebellen, Emilio Huertas, alle naar zijn zeggen 490 gijzelaars een voor een te zullen doden, indien niet aan de eisen van de rebellenbeweging wordt voldaan. Túpac Amaru eiste gisteren de vrijlating van al haar tussen vier- en vijfhonderd gevangen medestrijders, een veilige aftocht naar het oerwoud, het afschaffen van de markteconomie en het betalen van een 'oorlogsbelasting'.

Onder de gijzelaars bevinden zich nog tien ambassadeurs, twee Peruaanse ministers, de voorzitter van het Peruaanse Opperste Gerechtshof, zes Peruaanse parlementariërs en - volgens een bekendmaking in Tokio - zeker 120 Japanners. Er zijn geen Nederlanders onder. De gijzelnemers dreigden gisteravond te beginnen met de executie van hun gevangenen, als aan hun eisen geen gevolg zou worden gegeven. De eerste die zou worden geëxecuteerd zou de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn, Francisco Tudela. Het ultimatum verstreek zonder dat de activisten hun dreigement waarmaakten. Gistermiddag was een luide explosie te horen op het dak van de residentie. De aard daarvan is onbekend. De beurs van Lima is gesloten nadat de koersen als gevolg van het drama waren gekelderd. (Reuter, AP, AFP)