Belangstelling van bouwer HBG voor Duitse aannemer

ROTTERDAM, 19 DEC. De Hollandsche Beton Groep is geïnteresseerd in de overname van de grote Duitse aannemer Wayss & Freytag. HBG, veruit het grootste bouwbedrijf van Nederland, praat met de Duitse houdstermaatschappij Agiv over de overname van haar 74-procentsbelang in Wayss & Freytag. HBG wil “bevestigen noch ontkennen” met de Duitse branchegenoot over overname te praten. “Wij zijn als HBG met een aantal mensen in gesprek. Daarover doen we pas mededelingen als een akkoord op handen is.”

HBG wil in Nederland zijn positie op de markt voor elektrische installaties versterken. In het buitenland is Duitsland het belangrijkste land waar HBG wil groeien. De malaise in de Duitse bouwindustrie weerhoudt HBG niet van uitbreidingsplannen in het oosten. “We zijn momenteel in Duitse bouwers geïnteresseerd, omdat de prijzen in slechte tijden laag zijn. Niet alleen de prijzen van projecten, maar ook van ondernemingen zelf”, aldus een woordvoerder.

Met een omzet van 2,8 miljard mark behoort Wayss & Freytag tot de grotere Duitse bouwers. Door de malaise in de Duitse bouwwereld, die ook Nederlandse aannemers een aantal stroppen heeft bezorgd, dreigt de aannemer dit jaar in de verliezen te komen.

HBG realiseerde vorig jaar een omzet van 5,5 miljard gulden, waarvan zestig procent uit het buitenland kwam.

Duitse bouwers van de omvang van Wayss & Freytag zijn zelden te koop. Het moederbedrijf van Wayss, Agiv, zal dit jaar hogere verliezen rapporteren dan in 1995. Het liet vorige week weten met een niet genoemd bouwbedrijf te praten over overname van Wayss & Freytag.

HBG boekt in Duitsland 700 miljoen gulden omzet, maar geen winst. HBG is in Duitsland vooral actief via haar dochter Raulf Bau. Het Nederlandse concern kampt in Duitsland nog met de naweeën van de schade die hoogwater heeft veroorzaakt bij een groot bouwproject in Bonn. De Duitse overheid bereidt een proces voor tegen HBG en haar dochter HBW.

Deze week kocht HBG voor 80 miljoen gulden de divisie Construction van het verlieslatende Britse Higgs & Hill. De omzet van HBG in Groot-Brittannië stijgt daardoor met 500 miljoen gulden tot circa 1,8 miljard gulden.

In augustus liet HBG weten dat de gunstige situatie op de Nederlandse en de meeste internationale markten de minder gunstige Britse en Duitse situatie compenseerde. Verder boekte HBG goede resultaten op de mondiale baggermarkt.