Handelsoverschot Japan voor eerst weer omhoog

TOKIO, 18 DEC. Het overschot op de handelsbalans van Japan is in november ten opzichte van dezelfde maand van 1995 licht toegenomen, de eerste stijging in twee jaar. Deze onverwachte ontwikkeling zou kunnen leiden tot nieuwe spanningen met de handelspartners, vooral de Verenigde Staten.

Het Japanse ministerie van Financiën maakte vanmorgen bekend dat het handelsoverschot in november met 0,2 procent omhoog ging naar 675,19 miljard yen (10,3 miljard gulden). Het politiek gevoelige surplus met de VS schoot met 31,2 procent omhoog naar 378,39 miljard yen (5,8 miljard gulden), vooral door een forse groei van de Japanse export van auto's. Het tempo waarin het Japanse handelsoverschot verminderde, was de voorgaande maanden al afgenomen. Dat had vooral te maken met de daling van de koers van de yen tegenover de dollar. De Japanse export werd daardoor goedkoper. Een functionaris van het Japanse ministerie van Financiën bestreed dat de cijfers voor november een ommekeer betekenen. (Reuter, KRF)