Oefening soldaten zet Harderwijk op stelten

HARDERWIJK, 17 DEC. De schrik sloeg de bewoners van de Mecklenburglaan in Harderwijk gisteren om het hart, toen ze zo'n dertig gewapende mannen langs hun huizen zagen lopen. Sommige van de passanten droegen burgerkleren, een aantal had camouflagepakken aan en weer anderen waren getooid in wat omstanders omschreven als “oosterse of Arabische gewaden”.

Een aantal verontruste burgers belde de politie van het district Noord-West-Veluwe. “Ze dachten dat er een grote overval gepleegd zou worden”, zegt een woordvoerder van de politie vanochtend desgevraagd. “De doeken om de hoofden en de grote geweren die de mannen meedroegen deden volgens hen iets heel ergs vermoeden. De mensen waren doodsbenauwd.”

De politie ging met enkele auto's op zoek naar “de vreemd uitgedoste groep” en trof haar aan in de buurt van het nabij gelegen Hulshorst. “Het bleken militairen te zijn uit Harskamp”, aldus de woordvoerder. “Het gezelschap dat een klein konvooi vormde, was naar zijn zeggen bezig een oefening op te zetten. De mannen hadden automatische wapens bij zich. Ze trainden voor een gevecht in het Midden-Oosten en daarom waren sommigen als Palestijnen verkleed.” De politie was niet van de oefening op de hoogte, aldus de woordvoerder, “en dat is uiteraard in strijd met de regels”.