EENDEBORST MET KWEE

Voor kweeperen moet je in dit land bij Turkse en Marokkaanse winkels zijn, waar deze vruchten de hele winter door worden verkocht voor de helft van de prijs die hiervoor in de supermarkt of bij de betere groentenman moet worden betaald - voorzover daar een kweepeer kan worden aangetroffen buiten de kerstdagen om.

Geef kweeperen niet teveel suiker mee in de pan maar wel een kruidig besje, dan kombineren ze allerverrukkelijkst met eend of ander vederwild. Voor 4 personen:

2 kweeperen (circa 750 gram)

40 jeneverbessen, gekneusd

3 eetlepels suiker

2,5 eetlepel boter boter

4 eendeborsten (schiet-eend)

zout en zwarte peperkorrels

4 eetlepels jonge jenever

Schil de kweeperen, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Kweeperen zijn groot dus halveer de partjes overdwars en snijd de helften overlangs in 3 partjes zodat handzame stukken worden verkregen. Breng de kweeperen met 4 dl water, 24 van de jeneverbessen en suiker aan de kook en laat de peren in gesloten pan 30-35 minuten stoven op laag vuur. Smelt 2 eetlepels van de boter in een ruime bakpan op halfhoog vuur, voeg de resterende gekneusde jeneverbessen toe en bak de eendeborsten om en om gedurende 3-5 minuten in de hete boter tot het vlees rosé is. Bestrooi ze tijdens het bakken met zout en maal er tegen het eind wat peper over. Leg de eendeborsten op een voorverwarmd bord en dek ze af met aluminiumfolie. Deglaceer de bakpan met jenever, roer 4 eetlepels van het warme perenstoofvocht door de jus en neem de pan van het vuur. Klop de resterende boter met een vork door de jus zodat een glanzende saus wordt verkregen. Snijd de eendeborsten snel in plakjes, leg ze dakpansgewijs op voorverwarmde borden en lepel de saus over het vlees. Garneer de eendeborst met partjes warme kweepeer en maal flink wat peper over de peren.