Betogingen tegen Milosevic breiden zich nog verder uit

BELGRADO, 16 DEC. In de Joegoslavische hoofdstad Belgrado zijn dit weekeinde de grootste massademonstraties tegen het bewind van de Servische president Milosevic tot dusverre gehouden. Zaterdag gingen 200.000 mensen de straat op, gisteren, op de 28ste dag van het massaprotest, zelfs een kwart miljoen.

Bovendien breidde dit weekeinde het aantal steden waar tegen Milosevic werd betoogd zich uit. Zaterdag werden demonstraties tegen het regime gehouden in zeventien Servische steden; gisteren waren dat er dertig.

De oppositie boekte een eerste concreet succes in haar strijd tegen Milosevic toen een rechtbank in Nis, de op een na grootste stad van Servië,bepaalde dat de oppositie-coalitie Zajedno recht heeft op 41 van de 70 zetels in de gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november won Zajedno die meerderheid in de raad. Maar de kiescommissie verklaarde de uitslag ongeldig en kende de meerderheid van de raad toe aan de socialistische partij van president Milosevic. De oppositie ging naar de rechter en kreeg zaterdag gelijk. Algemeen wordt verwacht dat de socialisten beroep zullen aantekenen tegen het vonnis. Vandaag besliste ook in Smederevska Palanka dat de oppositie de verkiezingen van 17 november in die stad heeft gewonnen.

Het is voor het eerst dat Zajedno succes boekt in haar poging de annulering van de verkiezingsuitslagen door het regime aan te vechten. Zajedno maakt aanspraak op de overwinning in zestien steden van Servië. Het bewind annuleerde die uitslagen echter op grond van 'onregelmatigheden'.

De massale betoging van gisteren was de grootste tot nu toe in de al 28 dagen durende reeks demonstraties. Later trokken nog eens vijftigduizend studenten door Belgrado, met lantaarns en zwaailichten, om “in de politieke duisternis de stad te verlichten”.

De Servische media, die vrijwel alle door het bewind worden gecontroleerd en die de demonstraties tot nu toe hebben afgeschilderd als het werk van 'fascisten' en 'vandalen', beschuldigden gisteren de demonstranten ervan 'pionnen' te zijn in dienst van de Verenigde Staten en Duitsland. De Servische televisie toonde daarbij beelden van demonstranten met Amerikaanse en andere vlaggen.

Pagina 4: 'Servië op rand van grote crisis'

Het Servische regime ging er gisteren weer toe over de uitzendingen van het onafhankelijke radiostation B-92 te verstoren. Op een gegeven moment brak een mannelijke stem in die riep: “Naar huis, iedereen moet naar huis gaan!”

Op de Servische televisie werden teksten voorgelezen van brieven die vanuit heel Servië zouden zijn binnengekomen, met lof voor Milosevic wegens diens inspanningen “de soevereiniteit van Servië te beschermen tegen Amerikaanse bemoeienis”. De Amerikaanse Bosnië-gezant Kornblum uitte gisteren opnieuw scherpe kritiek op Milosevic, na een gesprek in Genève met Vuk Draskovic, een van de leiders van Zajedno, de coalitie van drie belangrijke Servische oppositiepartijen en organisator van de massale demonstraties.

Carl Bildt, de vredescoördinator voor Bosnië, heeft zaterdag gewaarschuwd dat Servië op de rand staat van “een grote crisis”. “Die crisis komt eraan. Wat we nu zien is het begin van een zeer moeilijk overgangsproces in Servië”, aldus Bildt.

Hij zei dat in Dublin, waar hij de staats- en regeringsleiders van de EU informeerde over de voortgang van het vredesproces in Bosnië. Hij ging er ook in op de uitnodiging van Milosevic aan de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking OVSE om een missie te sturen die mag onderzoeken of de verkiezingen van 17 november eerlijk zijn geweest. Volgens Bildt moet als voorwaarde worden gesteld dat president Milosevic alsnog nieuwe gemeenteraadsverkiezingen toestaat als de OVSE-missie tot de conclusie komt dat er voor, op of na 17 november sprake is geweest van onregelmatigheden. (Reuter, AP, AFP)