Kinderziekenhuis weer 'succesvol'

UTRECHT, 13 DEC. De 'herstart' van het kinderhartcentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is succesvol verlopen. De resultaten van de eerste vijftig hartoperaties en cardiologische interventies in de maanden september, oktober en november zijn goed. Alle behandelde kinderen zijn spoedig hersteld na de operatie.

Dit staat in een rapport van het Wilhelmina Kinderziekenhuis aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis zal voorlopig iedere drie maanden rapport uitbrengen aan de inspectie.

Het Utrechts kinderziekenhuis heeft negen maanden geen hartoperaties uitgevoerd. Al eerder, eind vorig jaar, besloot het ziekenhuis gecompliceerde hartoperaties te schrappen nadat uit vergelijking met kinderhartcentra in het buitenland was gebleken dat de resultaten beduidend achterbleven.

Het ziekenhuis heeft op aandringen van de inspectie en prof. J. Quaegebeur, hoofd van de afdeling hartchirurgie van Columbia University in New York, een groot aantal maatregelen genomen om de operatieresultaten te verbeteren. Sinds de herstart geven prof. dr. J Hitchcock, hoofd van de afdeling cardiopulmonale chirurgie, en dr. N. Sreeram, hoofd van de afdeling kindercardiologie, leiding aan het kinderharttcentrum. De samenwerking op de operatiekamer is gestructureerd, er zijn protocollen vastgesteld voor het vervoer van de patiënten en voor postoperatieve zorg. Er wordt bovendien samengewerkt met het kinderzieken in het Engelse Birmingham.

Als verklaring voor de “uitstekende” resultaten noemt bestuursvoorzitter G. Cerfontaine van Academisch Ziekenhuis Utrecht, sinds april dit jaar tevens bestuursvoorzitter van het kinderziekenhuis, de goede samenwerking tussen de diverse disciplines. “Iedereen staat op scherp en heeft zijn lesje geleerd. Blijkbaar kan het dus wel”, aldus Cerfontaine.

De vijftig operaties en interventies werden uitgevoerd bij kinderen in leeftijd variërend van een maand tot een jaar. Ongeveer veertig procent van de ingrepen vond plaats onder acute omstandigheden.

De directie van het kinderziekenhuis schorste vorig jaar de kindercardioloog E.J. Meijboom omdat hij de uitkomst van een onderzoek naar de resultaten van de operaties te vroeg en onnodig bekend zou hebben gemaakt. In een kort geding maakte de rechter de schorsing ongedaan. De directie stapte in april dit jaar op. Met het vertrek van de directie behoorde ook de vertrouwensbreuk tussen directie en de medische staf van het kinderziekenhuis tot het verleden.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis betrekt oktober 1998 een nieuw gebouw dat naast het Academisch Ziekenhuis Utrecht wordt opgetrokken. Bestuursvoorzitter Cerfontaine gaat ervan uit dat het kinderziekenhuis, mits de resultaten goed blijven, hartoperaties kan blijven uitvoeren.

Minister Borst (Volksgezondheid) wil het aantal kinderhartcentra in Nederland terugbrengen van zes naar drie. Een besluit daarover wordt een dezer weken verwacht. Eerder dit jaar adviseerde een commissie van deskundigen uit vier kinderhartcentra de minister om hartoperaties in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de kinderkliniek in Maastricht niet langer toe te staan.