België werpt schroom van zich af

KRAAINEM, 13 DEC. De Belgen koesteren nog altijd de 1-0 overwinning die zij bij het wereldkampioenschap voetbal in Orlando op Nederland behaalden. Het was een triomf van het kleine België op het grote Holland, dat als een van de favorieten voor de wereldtitel naar de Verenigde Staten was gereisd. Het was de triomf van de verdedigende tactiek van bondscoach Paul van Himst op de tomeloze aanvalslust van de Nederlanders.

De uitblinker in de hitte van Florida was destijds doelman Michel Preud'homme. Hij is er morgen niet (meer) bij, wanneer de Belgen in het Koning Boudewijn-stadion de Nederlanders ontvangen in het kader van de kwalificatie voor het WK van 1998 in Frankrijk. Ook spelmaker Enzo Scifo ontbreekt. Wel van de partij is Philippe Albert, de verdediger die in Orlando het enige doelpunt maakte. Albert, tegenwoordig spelend voor Newcastle United, zal opnieuw de defensie leiden tegen het verwachte Nederlandse aanvalsspel.

Het grote verschil met de wedstrijd in Orlando is niet alleen de afwezigheid van Preud'homme, maar vooral de wijziging van de technische leiding. Onder Van Himst speelde België behoudend, overeenkomstig het karakter van deze oud-international. Sinds hij is opgevolgd door een andere oud-international, Wilfried van Moer, hebben de Belgen hun schroom van zich afgeschud. Van Moer was zelf als speler van Beveren en Standard Luik het toonbeeld van onverzettelijkheid en agressie. Een stille man buiten het veld, erbinnen een duivel.

Sinds zijn afscheid als voetballer trok Van Moer zich tien jaar terug in zijn café in Hasselt en leefde hij op zijn boerderij het leven van een dromer. Maar eenmaal terug in de voetbalwereld, die hij verfoeit om zijn misplaatste glamour, laat hij weer zijn bezetenheid voor het voetbalspel blijken. Van Moer is een tacticus, een slimme man, die weet hoe zijn spelers moet voorbereiden tegen de 'dikke nekken' uit Holland.

Van Moer heeft een grondige hekel aan zelfingenomen mensen en omdat veel Belgen hetzelfde denken over de Nederlanders, laat de bondscoach geen gelegenheid ongebruikt om de rivaliteit te versterken.

De Belgen worden afgeschilderd als minderwaardige voetballers. Mede omdat in de Belgische competitie van goed voetbal geen sprake meer is sinds het grote Anderlecht zijn beste spelers heeft verkocht. Maar vergeten wordt dat Luc Nilis wordt beschouwd als een van de beste spelers van de Nederlandse competitie en dat Luis Oliveira in de Italiaanse Serie A bij Fiorentina hoogtijdagen beleeft. Van dit spitsenduo zal zonder twijfel veel dreiging uitgaan, dat gesteund wordtdoor Marc Degryse, die bij PSV niet uitblinkt maar in het Belgische elftal altijd tot grote daden komt. Voorts is Marc Wilmots, speler van het Duitse Schalke 04, een belangrijke kracht.

In de verdediging verrijst na zijn afwezigheid bij de WK-wedstrijd tegen Turkije weer de grote Albert, die tot de beste centrale verdedigers van Europa wordt gerekend. Hij is snel, zeer aanvallend, ruw en beschikt over een hard schot. Rondom hem zijn de ervaren Staelens van Club Brugge, Van Meir van Lierse SK, Crasson van Napoli, Renier van Club Brugge en Léonard van Monaco. Doelman is De Wilde die bij Sporting Lissabon speelt.