Recordtekort Amerikaanse betalingsbalans

WASHINGTON, 11 DEC. Het tekort op de lopende rekening van de Amerikaanse betalingsbalans heeft het hoogste punt in de geschiedenis bereikt. Het tekort op de lopende rekening steeg met 19,3 procent tot 48 miljard dollar. Het vorige kwartaalrecord stond op 43,2 miljard dollar en dateert van 1987.

De import steeg met 0,7 procent tot 201,5 miljard dollar, terwijl de export daalde met 2,3 procent tot 149,9 miljard dollar. Het was de eerste daling van de export in een kwartaal in drie jaar. De stijgende import werd onder meer veroorzaakt door de aanvoer van meer olie. Daarnaast steeg het tekort op de kapitaalopbrengstenbalans met 7,8 procent tot 4,7 miljard dollar, wat wijst op meer beleggingsopbrengsten van buitenlandse beleggers in onder meer Amerikaanse obligaties. Analisten spraken de vrees uit dat de daling zich in 1997 zal voortzetten, gezien de stijgende koers van de dollar die Amerikaanse produkten duurder maakt.

De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, zei dat zijn regering niet zal afwijken van haar beleid om te pleiten voor een sterke dollar. Financiële analisten, die uitkijken naar signalen van een vertraging in de economische groei die de Federal Reserve kan afhouden van een renteverhoging, trokken zich weinig aan van het toegenomen betalingsbalanstekort. De Dow Jones steeg gisteren met ruim 9 punten. (AP)