Beurs krabbelt overeind, Sport7 teistert Endemol

AMSTERDAM, 9 DEC. Na de forse uitglijder van vrijdag, die in de loop van vrijdagmiddag al iets werd goedgemaakt, lieten het Damrak en de andere Europese beurzen vanmorgen verder herstel zien. De hogere dollar hielp daar aan mee.

AMSTERDAM Het Damrak, dat afgelopen vrijdag fors daalde na uitspraken van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan over de te hoge Amerikaanse beurskoersen, was vanmorgen in herstel. Op Amev Fortis en Bolswessanen na noteerden alle AEX-fondsen hoger. De index stond rond het middaguur 621,71 punten. Dat is 5,45 punten, of bijna 0,9 procent hoger dan het slot van vrijdag. Toen sloot de AEX met 1,95 procent verlies na overdag nog te zijn gekelderd tot 589 punten, ruim 6 procent lager dan het slot van ruim 628 punten op donderdag.

Het Sport7-debacle zette vanmorgen de koersen van twee direct betrokken beursfondsen stevig onder druk. Endemol en De Telegraaf verloren allebei 3 procent door de angst voor financiële tegenvallers. De andere Sport7-aandeelhouders ING, KPN en Philips daarentegen stonden op winst.

De Telegraaf, dat een belang van 5 procent heeft in Sport7, noteerde een diepterecord op 34,50, een verlies van 1,50 gulden in overigens vriendelijk, maar nog steeds nerveuze markt. Later klom De Telegraaf weer, naar een velies van 1 gulden op 35 gulden. Endemol, dat programma's verkoopt aan Sport7, leverde 1,70 gulden in op 56,80 gulden. Endemol is overigens geen aandeelhouder meer van de sportzender. Endemol-eigenaars en oprichters Van de Ende en De Mol kochten twee weken geleden het aandeel in Sport7 van Endemol, waardoor daar door het beursfondsen geen verlies op wordt geleden.

Randstad bleef vanmorgen onder druk staan. Het uitzendbureau liet 3,90 gulden liggen op 119 gulden en was daarmee procentueel de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Getronics was de sterkste stijger op 42,70 gulden, een plus van 1,20 gulden. Koninklijke Olie klom 2,20 gulden op 287,50 gulden. Hoogovens kreeg er 1,60 gulden bij op 70,20 gulden. Pirelli, dat mogelijk van de beurs verdwijnt, liet drie dubbeltjes liggen op 17,50 gulden. ASM Lithography dikte 4,60 gulden aan op 81,70 gulden.

De dollar stond rond het middaguur op 1,7403 gulden, tegen 1,7255 gulden aan het slot van de handel van afgelopen vrijdag. Het pond sterling stond vanmorgen op 2,8665 gulden, bijna vier cent meer dan de slotkoers van 2,8280 gulden van vrijdag. Op de obligatiemarkt herstelden de koersen van staatsleningen zich minder goed van de klap van vrijdag, toen bij forse koersverliezen de rente op tienjarige staatsleningen in Amsterdam met bijna 0,2 procent omhoog schoot tot 5,8 procent. Vanmorgen daalde die rente bij een licht koersherstel tot 5,76 procent.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft zich redelijk hersteld van afgelopen vrijdag opgelopen tik. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 327,01 punten tot 20.603,71 punten. Vrijdag kelderde de beursindex met 667 punten.