UEFA: transfersysteem jonge spelers; Europese cupfinale in 1997 in De Kuip

ROTTERDAM, 6 DEC. De finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars wordt op 14 mei in De Kuip in Rotterdam gespeeld. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft dit gisteren bekendgemaakt.

De eindstrijd van de Champions League op 28 mei heeft de UEFA toegewezen aan het Olympiastadion in München. Het is voor de derde keer dat de Duitse plaats de finale van de Europa Cup voor landskampioenen organiseert. Nederland wil de komende jaren graag grote finales binnen de grenzen halen, om zich voor te bereiden op het Europees Kampioenschap van 2000 in Nederland en België.

Het is de negende keer dat De Kuip het toneel is van een finale in de Europa Cup. Het stadion van Feyenoord debuteerde in 1963 met de eindstrijd van de EC II tussen Tottenham Hotspur en Atletico Madrid (5-1).

In 1972 vond de eerste eindstrijd van de Europa Cup voor landskampioenen in de Kuip plaats. Ajax won van Inter Milan met 2-0. Barcelona en Manchester United speelden in 1991 tot nu toe de laatste finale. De Engelsen wonnen toen de Europa Cup voor bekerwinnaars (2-1).

De UEFA wil een transfersysteem voor spelers tot 24 jaar. Daarmee wil de Europese voetbalbond de kleinere clubs beschermen tegen de kapitaalkrachtige verenigingen. De kleine clubs zouden spelers tot hun vierentwintigste jaar moeten vastleggen, daarna zijn ze transfervrij. Bij voortijdig vertrek dient een transferprijs te worden betaald. De regeling geldt alleen voor de landen van de Europese Unie en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In Frankrijk werd het systeem al gehanteerd. Daar werden talenten al op vroege leeftijd tot hun vierentwintigste jaar vastgelegd.

De UEFA legde het plan gisteren voor aan de algemene vergadering op Tenerife en reageert daarmee op het Bosman-arrest van het Europese Hof. Het hof bepaalde dat voetballers binnen de Europese Unie en drie daaraan economisch verbonden lidstaten het recht van vrije arbeid bezitten. Het voorstel moet nog de steun van de Europese Unie krijgen.