Telecom Japan opgesplitst

TOKIO, 6 DEC. Om de concurrentie binnen de bedrijfssector te vergroten zal Japan de telecommunicatiegigant Nippon Telegraph & Telephone (NTT), het grootste telecombedrijf ter wereld, zich per 1999 in drie delen opsplitsen. In een compromis met het bedrijf zullen de drie nieuwe bedrijven niet onafhankelijk worden maar in handen komen van een houdstermaatschappij, zo heeft het ministerie van Posterijen en Telecommunicatie vandaag bekend gemaakt.

De regering maakte zich steeds meer zorgen over het hoge niveau van de tarieven en het gebrek aan technologische vernieuwing. Door de verscherping van de internationale concurrentie als gevolg van liberalisering, dreigde Japan nog verder achterop te raken.

Het besluit volgt na vijftien jaar discussie over de toekomst van NTT in de toenemende internationale competitie. Het voormalige staatsbedrijf werd in 1985 geprivatiseerd waarbij echter tweederde van de aandelen in handen van de overheid bleef. NTT had het afgelopen jaar een omzet van 6,2 biljoen yen (94 miljard gulden). De aandelen stegen na het bekend worden van het nieuws met 2,5 procent en de beurswaarde bedraagt momenteel 13,5 biljoen yen (205 miljard gulden).

NTT zal worden gesplitst in twee regionale bedrijven die zich elk op een deel van Japan zullen richten en een bedrijf voor 'lange afstand' dat zich voor het eerst ook op de internationale telefonie zal mogen richten. Het bedrijf had tot de liberalisering van 1985 een monopolie op de binnenlandse markt, terwijl de internationale telefonie was toegewezen aan het bedrijf KDD, voor tien procent in handen van NTT.

Sinds de liberalisering van 1985 hebben nieuwe concurrenten zich op de markt gestort en NTT heeft nu nog een marktaandeel van 93 procent. De rest is in handen van nieuwe kleine Japanse bedrijven, die netcapaciteit huren. KDD heeft nog slechts tweederde van de internationale markt in handen. Japanse concurrenten nemen de rest voor hun rekening. Telefoonkosten zijn in Japan sinds 1990 met 10 procent gedaald door de toenemende concurrentie.

De strijd gaat vooral om de interlokale diensten en NTT besloot gisteren de tarieven voor afstanden hoger dan 100 kilometer met 21 procent te verlagen. Op de internationale markt heeft KDD wegens de hoge Japanse tarieven bovendien concurrentie van automatische terugbeldiensten die slechts de helft van de Japanse tarieven vragen. Verdere verheviging van de concurrentie en grotere efficiëntie van de diensten is het doel van de komende opsplitsing. Sinds de privatisering is het aantal werknemers van NTT al gedaald van 328.000 in 1979 tot 185.000 dit jaar. NTT was echter fel tegen de splitsing omdat het meent dat investeringen in onderzoek en ontwikkeling worden versnipperd. Vandaar het compromis van de houdstermaatschappijn.

Voor de opsplitsing is een wijziging van de wet nodig, die het bestaan van houdstermaatschappijen verbiedt. Deze wet stamt uit tijd van de naoorlogse bezetting toen de Amerikanen de grote industriële conglomeraten ontmantelden omdat ze meenden dat deze bedrijfsstructuur een belangrijk aandeel had in het tot stand komen van de oorlogseconomie.