Justitie denkt aan speciale rechtbank

DEN HAAG, 6 DEC. Het ministerie van Justitie overweegt de vestiging van een landelijk gerechtsgebouw dat exclusief moet dienen voor de behandeling van alle omvangrijke strafzaken.

Het hoofd van de dienst rechtspleging van het departement van Justitie, drs. P.F.M. Jägers, zegt dat de behandeling van het proces tegen de Hakkelaar nog eens bewijst dat “we ernstig moeten nadenken over het instellen van een speciale voorziening voor mega-zaken. Het is namelijk bijzonder zorgwekkend om te zien dat deze omvangrijke strafzaken de totale bedrijsfvoering van rechtbanken ontregelen”, aldus Jägers.

De topambtenaar noemt het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag als voorbeeld van het soort gebouw dat exclusief kan dienen voor langdurige strafzaken. Het moet gaan om een gebouw dat normaal voor publiek toegankelijk zal zijn maar dat tegelijk goed te beveiligen is. “Met name in de Randstad maar ook bij andere rechtbanken is er een trend dat er steeds meer strafzaken zijn die een langdurige behandeling vergen. Dat legt een enorme druk op de werklast van de rechterlijke macht en kost tientallen miljoenen guldens aan beveiligingskosten”, zegt Jägers. Het Amsterdamse openbaar ministerie bestudeert op dit moment of het proces tegen het Octopus-syndicaat niet alsnog kan worden verplaatst.