Vriend kan Maas niet imponeren

De finale van de Meesterklasse viertallen vindt over twee weken plaats in Amsterdam. Het is voor het eerst sinds jaren dat de hoofdstad een wedstrijd van een dergelijk niveau krijgt toegewezen. Gezien de constante suprematie van Amsterdamse clubs in de Meesterklasse, moest het er echt eens van komen.

De eindstrijd van dit jaar gaat tussen titelverdediger Modalfa uit Amsterdam en, enigszins verrassend, Crash uit Leiden. Modalfa sloot de reguliere competitie als winnaar af en mocht in de halve finale van de play offs zijn tegenstander kiezen: Hok 2, BCO of Crash. In het zesmansteam van Modalfa staakten de stemmen: 2-2-2. Na enig gedelibereer viel de keus op BCO uit Utrecht, dat zich daarna keurig in de rol van slachtoffer schikte: 173-113 voor Modalfa. “Deze week spreek ik geen woord met Anton”, verklaarde wereldkampioen Bep Vriend, uitkomend voor BCO, voorafgaande aan het onderlinge treffen nog strijdlustig. De Modalfianen, waaronder Vriends echtgenoot oud-international Anton Maas, waren klaarblijkelijk niet erg geïmponeerd.

In de andere halve finale walste Crash over het Amsterdamse Hok 2 heen: 224-157. Het meest opvallende uit die wedstrijd was niet zozeer de uitslag als wel het optreden van Jean-Paul Vis en Gerard Versluis, die voor het eerst samen op het hoogste niveau opereren. Het paar kent een prima debuut en wanneer de temperamentvolle Versluis in de finale zijn zenuwen in bedwang weet te houden, zal Modalfa nog een zware dobber aan Crash krijgen. In het team zit ook Huub Bertens, misschien wel de meest getalenteerde speler uit Brabant. In de halve finale gaf de Tilburger wonderschone staaltjes afspel ten beste. (Spel 90 graden gedraaid)

Noord gever Noord OW kw. Schoppen A1074 Harten 762 Ruiten HV2 Klaver B43WestOost Schoppen HB52 Schoppen 9 Harten AHB5 Harten V109843 Ruiten 1076 Ruiten B95 Klaver A9 Klaver 1076Zuid Schoppen V863 Harten - Ruiten A843 Klaver HV852 West Noord Oost Zuid Klaver Nab Bakker Bertens pas pas 1Klaver dbl rdbl 2Harten 2Schoppen 3Harten 4Schoppen pas pas dbl pas pas pas Na 4Schoppen van een strafdoublet te hebben voorzien kwam west, Nico Klaver, uit met HartenA. De leider, Huub Bertens, troefde, speelde klaveren naar de boer en klaveren naar de heer, voor het aas van west. Bertens troefde het hartennaspel af en speelde heel goed een derde ronde klaveren. West troefde en vervolgde met ruiten (iets anders helpt niet). De leider nam met de heer in dummy en speelde een kleine schoppen naar de vrouw voor de heer van west. Deze speelde maar weer harten door, getroefd door de leider in de hand. Bertens, die bezig was een troefcoup voor te bereiden, troefde zijn vierde (hoge) klaveren in de dummy (west ruiten weg) en stak met RuitenA weer over naar zijn hand. Hij had deze positie bereikt:

Noord Schoppen A10 Harten - Ruiten V Klaver - WestOost Schoppen B5 Schoppen - Harten B Harten 109 Ruiten - Ruiten B Klaver - Klaver -Zuid Schoppen - Harten - Ruiten 84 Klaver 2 Zuid aan slag, moest de rest van de slagen maken. Bertens speelde Klaver2 voor, west gooide HartenB weg (aftroeven helpt) en op tafel verdween RuitenV. Hierna volgde ruiten uit zuid en west zat met SchoppenB5 in de tang van SchoppenA10. Het spel leverde Crash 11 imps op omdat Hok 2 op de andere tafel niet verder was gekomen dan 2Schoppen +2.

Zoals al opgemerkt was de andere halve finale niet alleen een confrontatie tussen twee clubs, maar er ook een tussen twee echtelieden. Op dit spel moest Anton Maas een moeilijke manche thuisbrengen. (Spel 45 graden gedraaid)

Oost gever Noord Allen kw. Schoppen 5 Harten B963 Ruiten HV43 Klaver HV87WestOost Schoppen VB1084 Schoppen H9732 Harten A7 Harten V852 Ruiten 96 Ruiten 87 Klaver B643 Klaver A9Zuid Schoppen A6 Harten H104 Ruiten AB1052 Klaver 1052 West Noord Oost Zuid Gosschalk Borm Vriend Maas pas 1Ruiten 1Schoppen dbl1) 2Ruiten2) dbl 2Schoppen 3Schoppen3) dbl rdbl4) pas 5Ruiten pas pas pas 1) negatief: vierkaart harten; 2) inviterend voor de schoppenmanche; 3) algemeen forcing; 4) aas of renonce schoppen.

Schoppenstart was voor het aas, waarna Maas in twee rondjes de troef trok eindigend op tafel. Maas speelde harten naar de tien voor het aas, troefde het schoppennaspel in de dummy en liet HartenB voorspelen voor de vrouw en de heer. Een kleine klaveren volgde voor de heer en het aas van Vriend. Op dit moment zat de Amstelveense ingegooid. Zij moest of schoppen in de dubbele renonce spelen of van Harten8-5 in de Harten9-6 vork van dummy spelen of met Klaver9 vervolgen. Alle varianten leverden de leider de elfde slag op. Vriend koos voor Klaver9, gedekt met de tien, voor boer en vrouw, waarna Klaver8 hoog was.

Dat belooft nog wat in Amsterdam in de finale Modalfa-Crash, waar ook nog toppers als Leufkens, Westra, Muller en De Boer meedoen. De spellen zullen beide dagen worden becommentarieerd door topspeler Toine van Hoof.

14 en 15 december: 11.00-18.00 uur, Hotel Casa 400, J. Wattstraat. Entree: gratis.

    • Jan van Cleeff