V-raad nog oneens over VN-macht in Haïti

NEW YORK, 30 NOV. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het mandaat van zijn vredesmacht in Haïti gisteren met vijf dagen verlengd om diplomaten de gelegenheid te geven China en Rusland te overreden met een langer mandaat in te stemmen. Deze twee landen willen op deze manier beëindiging van de missie in 1997 afdwingen. De missie in Haïti wordt met kracht gesteund door de Verenigde Staten en Latijns-Amerikaanse landen. De VS en ook Canada willen niet worden gebonden aan een vaste einddatum.

Het mandaat van de 1.200 militairen van de vredesmacht en 300 civiele politiemannen die 20 maanden geleden een door Amerika geleide multinationale macht - naar Haïti gestuurd na het vertrek van de militaire junta - opvolgden, zou vandaag aflopen. De president van Haïti, René Préval, heeft de Veiligheidsraad gevraagd het mandaat nog tot juli te verlengen. Vorige maand zei VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali dat een verlenging de nieuwe, ongedisciplineerde politiemacht van Haïti tijd zou geven om ervaring op te doen, en een stabiel politiek klimaat zou bevorderen.

China en Rusland dringen er bij de Veiligheidsraad op aan bepaalde door de VS gesteunde, kostbare vredesmissies met het oog op de financiële crisis binnen de VN terug te schroeven of te beëindigen. Volgens de Russische VN-ambassadeur “is het al een tijd bekend dat wij geloven dat deze operatie haar oorspronkelijke doel heeft bereikt”.

Eerder deze week onthield Rusland zich van stemming toen verlenging van het mandaat van de vredesmacht in de vroegere Joegoslavische republiek Macedonië ter tafel kwam. Moskou betoogde dat uitbreiding van de oorlog in de Balkan niet langer aan de orde was. Overigens wordt ruim de helft van de VN-militairen niet door de VN, maar door Canada en de VS betaald.

China is er volgens diplomaten tevens op uit op deze wijze concessies van Haïti los te krijgen ten aanzien van zijn Taiwan-politiek. Tot woede van Peking handhaaft Haïti diplomatieke banden met Taiwan, dat door Peking als een opstandige provincie wordt beschouwd. De betrekkingen zijn echter iets verbeterd na een bezoek van de Chinese VN-ambassadeur aan Haïti. (Reuter, AP)