Roemeense president geïnstalleerd

BOEKAREST, 29 NOV. Emil Constantinescu, die twee weken geleden de Roemeense verkiezingen won van ex-communist Ion Iliescu, is gisteren beëdigd als president. Hij heeft Victor Ciorbea, sinds deze zomer burgemeester van Boekarest, gevraagd om premier te worden van de nieuw te vormen regering.

Constantinescu, leider van de Democratische Conventie, waarschuwde dat er nog zware tijden voor zijn land zouden volgen. Hij verlangde dat staatsinstellingen zouden leren “de bevolking te dienen”, en beloofde vaart te zetten achter de privatisering van staatsbedrijven en belastingverlaging.

“Het is onze plicht om het verleden niet te vernietigen of te begraven”, zei Constantinescu met een verwijzing naar het gigantische paleis dat dictator Ceausescu in de jaren tachtig voor zichzelf liet bouwen, waar de inauguratie plaatshad. Hij sprak de hoop uit dat het paleis kon worden veranderd van “een symbool van dictatuur in een symbool van democratie”. (AP)