'Politie maakte fout bij Feyenoord-Ajax'

ROTTERDAM, 30 NOV. De Rotterdamse politie heeft volgens korpschef J. Brinkman zondag een fout gemaakt bij het begeleiden van de spelersbus van Ajax. Vlak voor de wedstrijd Feyenoord-Ajax gooiden aanhangers van Feyenoord een ijzeren staaf door een ruit van de bus. Brinkman erkende gistermiddag dat er bij de politie “een moment van onoplettendheid” was geweest. Hij trok die conclusie op basis van een onderzoek naar het incident.

Volgens de korpschef arriveerde de spelersbus later dan afgesproken op de plek in Rotterdam waarvandaan agenten het voertuig zouden begeleiden naar het stadion. Doordat suppoosten vanuit de regiekamer in De Kuip niet tijdig toestemming kregen om de poorten van het stadion te openen, stond de bus korte tijd stil. Een groep Feyenoord-aanhangers wilde de bus bestormen. De ME verijdelde dat, maar kon niet voorkomen dat projectielen naar de bus werden gegooid, waaronder een ijzeren staaf. Volgens Brinkman heeft de politie onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van een onverwachte noodzakelijke omleiding van de Ajax-bussen, in combinatie met Feyenoord-fans op deze route.

De supporters hadden de bus als doelwit gekozen omdat ze geen Ajax-fans hadden getroffen. Dankzij de inzet van zeshonderd agenten wist de politie beide supportersgroepen gescheiden te houden. Afgezien van het staaf-incident is alles verder volgens plan verlopen, aldus Brinkman. De politie verrichte 34 arrestaties. Tientallen Ajax-fans zonder geldige toegangsbewijzen werden onderweg teruggestuurd.